Eerherstel voor Real Madrid

Niet eens in grootse vorm zet ploeg Mourinho grote stap naar halve finale

In de jacht op internationaal eerherstel kon Real Madrid zich, voor het eerst in zes jaar bij de laatste acht van Europa, gisteravond al een riant uitzicht verschaffen op de halve finales van de Champions League. Het al vroeg gedecimeerde Tottenham Hotspur besloot in Madrid een ongelijke strijd met uitzichtloze cijfers.

Niet eens in grootse vorm kon Real met 4-0 zegevieren, mede dankzij een vroege rode kaart voor de onbezonnen Crouch die een ontwrichtend effect had op deze kwartfinale als geheel, inclusief het verplichte vervolg van volgende week in Londen. Real en coach Mourinho mogen blijven hopen op nieuwe glorie in Madrid, al moeten ze vrezen dat in de halve finale hun meerdere in Spanje, Barcelona, ook in Europees verband de tegenstander zal zijn.

In Bernabeu was Tottenham als debutant tussen de Europese elite in een vroeg stadium hard getroffen, eerst door Real en niet veel later door een onprofessionele vorm van zelfkastijding. Spits Crouch had zich nog in het eerste kwartier van het veld laten sturen na twee opzichtige en bijna identieke tackles op de verdedigers Sergio Ramos en Marcelo. Bij zijn eerste vergrijp stond zijn ploeg al op achterstand, door een snelle treffer van Adebayor.

De Afrikaanse spits had de bal ingekopt in de drukte in de doelmond, waardoor doelman Gomes het zicht goeddeels werd ontnomen en Modric op de doellijn te laat reageerde (1-0). Zo was Adebayor dan toch eens van waarde voor Real, na zijn tot dusverre verre van succesvolle entree in Madrid na de winterstop - en het zou er op deze avond niet eens bij blijven. Maar vier minuten later ging eerst de spits aan de overzijde voor het eerst over de schreef, om Tottenham daarna ernstig te duperen.

Niet alleen moesten de Engelsen al na een kwartier met een tiental verder, de rode kaart voor Crouch betekende tevens dat hij er volgende week in Londen niet bij kan zijn als toch de speler op wie de speelwijze van Tottenham in hoge mate is afgestemd. Het effect op Van der Vaart, normaliter spelmaker letterlijk in Crouch' schaduw, was onmiddellijk zichtbaar. De Nederlander incasseerde geïrriteerd een gele kaart, nadat hij zich in een onnatuurlijke rol als verkapte spits had geschikt.

Daarin kreeg Van der Vaart, attent verdedigd door Carvalho, zowaar nog een kansje en ook de dynamische Bale wist ver door te stoten met een schot in het zijnet. Daarmee werd bevestigd dat Real ondanks het numerieke overwicht de vuist nog niet kon ballen. Maar de kans om ervan te profiteren en zichzelf daarmee enige genoegdoening te verschaffen na zijn gedwongen vertrek uit Madrid, kreeg Van der Vaart niet. Halverwege werd hij vervangen, in de omgeving waarin voor hem nu eenmaal geen voetbalgeluk blijkt weggelegd.

Ook na de hervatting ontbrak het Real bij de belegering van zijn onthande opponent aan de nodige finesse. Maar nog in het eerste kwartier kon een onvermijdelijke tweede slag worden toegebracht. Adebayor sloeg opnieuw met het hoofd toe, nu na een voorzetje van Marcelo (2-0).

Daarna glorieerde de Argentijn Di Maria met een vlammend diagonaal schot (3-0), het hoogtepunt van de eenzijdige avond. Op de valreep trof dan ook Ronaldo nog doel, met een directe poging waarop doelman Gomes zich verkeek (4-0). De pas net herstelde Ronaldo speelde vanwege de grote belangen tegen het advies van de medische staf in, had Mourinho gemeld. Volgende week hoeft hij dergelijke risico's niet te nemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden