Eerdere voorzitterschappen

Nederland is voor de twaalfde keer EU-voorzitter, maar voor het eerst sinds het Verdrag van Lissabon (2009). Dat verdrag heeft de reikwijdte van het voorzitterschap beperkt. Zo zat oud-premier Balkenende in 2004 nog een Europese top van regeringsleiders voor. Dat is het werk van een vaste voorzitter, momenteel Donald Tusk, daarvoor Herman Van Rompuy (2009-2014).

Ook andere belangrijke raadsvergaderingen hebben een vaste voorzitter, zoals buitenlandse zaken (Federica Mogherini) en de Eurogroep (Jeroen Dijsselbloem).

Er zijn sinds 2003 ook geen Europese topvergaderingen meer in de voorzitterslanden. Taferelen als fietsende regeringsleiders in Amsterdam (1997) zijn niet meer aan de orde.

Hoewel de invloed van de voorzitter dus kleiner is dan vroeger, heeft Nederland wel een reputatie hoog te houden. De vorige vier voorzitterschappen waren allemaal mijlpalen. Ze leidden respectievelijk tot de Europese Akte over de gemeenschappelijke markt (1986), het Verdrag van Maastricht (1992), het Verdrag van Amsterdam (1997) en het begin van de toetredingsonderhandelingen met Turkije (2004).

Zo'n grootse ontwikkeling is nu niet voorzien. Meer dan voorheen is dit een tijdperk waarin de EU-voorzitter vooral probeert goed 'op de winkel te passen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden