Eerdere evacuatiepoging zonder toestemming

Helikopterpilote Yvonne Niersman (2eL), luitenant-ter-zee Martin Streefland (M) en militair Bas Burger (R) komen aan op vliegbasis Eindhoven. © anpBeeld anp

Twee dagen voor de mislukte evacuatie met een helikopter in Libië is hetzelfde toestel gebruikt om in de havenplaats Misrata zes Nederlanders op te halen. Ook voor deze actie was geen toestemming aan Libië gevraagd.

Dat staat in het feitenrelaas over de mislukte evacuatie met een helikopter op zondag 27 februari die het kabinet maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De inschatting was dat voor de actie op vrijdag 25 februari niet snel toestemming zou komen, terwijl de Nederlanders gevaar liepen. Ook was onduidelijk wie op dat moment in Misrata het overheidsgezag uitoefende.

Andere mogelijkheden voor evacuatie waren er niet, onder meer omdat het weer te slecht was om de opblaasboten te gebruiken van de Hr. Ms. Tromp. Daarom werd de boordhelikopter ingezet.

Deze keerde terug toen de Nederlanders niet op de afgesproken plaats bleken te zijn. Libiërs hadden hen bij een wegversperring tegengehouden. Later die avond kwamen ze alsnog met Italiaanse landingsvaartuigen het land uit. Daarbij heeft de commandant van de Tromp nog bemiddeld.

Een dag later, op zaterdag 26 februari, deed Nederland nog een vergeefse poging zeven landgenoten weg te halen uit Nafura, dat 200 kilometer landinwaarts ligt. Het militaire vliegtuig dat vanuit Sicilië op weg ging, moest van de Libische verkeersleiding een tussenlanding maken in Tripoli. Pas daarna zou toestemming gegeven kunnen worden voor de vlucht.

Omdat er gewapende militaire beveiligers aan boord van het Nederlandse vliegtuig waren, besloot de gezagvoerder terug te keren. Later die dag konden de Nederlanders met een Brits toestel en twee Duitse militaire vliegtuigen uit Nafura vertrekken. De Duitsers hadden toestemming voor hun vlucht, van de Britten is dit niet bekend. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden