'Eerder zullen latino's mij een voorkeursbehandeling geven'

Ze wonen in Chicago en hebben diverse etnische achtergronden. In deze serie schilderen zij de rassenrelaties in hun stad. Vandaag: Jaime Vruggink (31), zendeling bij latinokerk New Life in de Mexicaanse wijk Little Village.

Jaime Vruggink is van Nederlandse komaf maar kan haar eigen familienaam, die vooral in de Achterhoek voorkomt, niet op zijn Hollands uitspreken. Net zo min als haar oma's naam Stegeman. Wel kent ze de reclamekreet: 'If you ain't Dutch, you ain't much' en vindt ze het leuk om 'graag gedaan' te e-mailen. Drop kent ze niet, balkenbrij wel.

Het aanhoudende politiegeweld tegen zwarte Amerikanen vindt ze 'erg triest'. "We zijn nog niet zo ver als we gehoopt hadden."

Vruggink groeide op in een voornamelijk blanke wijk. Op de universiteit werd het gemengder, maar daar waren vooral Aziaten. Inmiddels woont en werkt ze in Little Village, wat betekent dat haar totale leven zich in latinosferen afspeelt. Zo deelt ze haar huis met vier latinovrouwen, van wie er twee een kind hebben.

"Deze buurt was eerst Pools, maar de meeste blanken zijn weggetrokken in de jaren tachtig en negentig, de zogeheten 'witte vlucht'."

Chicago vindt ze erg gesegregeerd. "Als je onder het spoorviaduct doorgaat, is ineens bijna iedereen zwart. Hier wonen de Mexicanen, elders de Polen, Italianen, Arabieren. Als je beter kijkt, zie je hier ook blanken, Aziaten en zwarten, maar toch. In het centrum kan het wel heel geïntegreerd zijn. Mensen mengen vooral op het werk." Vruggink werkt in een gewelddadige buurt, waar latinogangs elkaar en zwarte bendes uit omringende wijken bestrijden: "Ik heb gelukkig zelf niets naars meegemaakt, maar ken meisjes en vrouwen die zijn aangevallen."

Tja, die raciale spanningen in de VS. "Het kan goedkomen, maar dat vergt nog veel tijd en inspanning. Mensen moeten zaken ook vanuit een ander perspectief willen zien. Met Gods hulp is alles mogelijk."

Hoewel haar vader 100 procent Nederlands is, (haar moeder is een mix van Engelse/Duitse/Franse komaf) heeft Vruggink weinig van de cultuur meegekregen. "Ik vind het wel leuk om iets Hollands te zien, zoals bij de Olympische Spelen of toen Nederland in het WK Mexico versloeg. "Haat me niet, zei ik toen tegen de Mexicanen hier", lacht ze.

Discriminatie maakt zij niet mee. "Eerder zullen latino's mij een voorkeursbehandeling geven." Chicago had dit voorjaar burgemeestersverkiezingen waarbij een Mexicaanse kandidaat het opnam tegen de zittende blanke man. "Toen hoorde je van witten dat 'die Mexicaan wel zou gaan stelen'. Ik vrees dat zelfs als de blanken in de VS qua aantal in de minderheid zullen zijn, zoals in Chicago al het geval is, zij proberen hoe dan ook hun macht en invloed te behouden. Voor integratie geef ik de stad niet meer dan een 3."

Vruggink ziet hoe etnische groepen bij elkaar blijven wonen. "Zeker als er een taalbarrière is. Je voelt je nou eenmaal op je gemak met gelijkgestemden. Sommige latino's doen echt hun best Engels te leren. Anderen gaan Little Village nooit uit, dan lukt dat niet. Toch zijn er hier meer tweetaligen dan Spaanstaligen en leren alle kinderen Engels."

Bij het verlaten van het huis doet de bezoekende journalist het licht uit. Dat herinnert Vruggink aan haar zuinige Nederlandse opa: "Die haalde zelfs het lampje uit zijn antwoordapparaat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden