'Eerbetoon aan kinderen die lijden onder slavernij'

Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi winnen Nobelprijs voor de Vrede

MARJON OP DE WOERD

Hoop voor toekomstige generaties. Dat lijkt het Nobelprijscomité te willen bereiken door twee activisten uit Zuid-Azië te belonen voor hun strijd vóór onderwijs en tégen extremisme.

De twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede 2014 lijken in alles elkaars tegenpolen. Malala Yousafzai is een meisje van zeventien, moslim en komt uit Pakistan. Kailash Satyarthi is hindoe en een oudere man van zestig uit het rivaliserende India. Broederschap tussen naties realiseren is een van de gedachten uit het testament van Alfred Nobel, in wiens naam jaarlijks de prijzen worden uitgereikt. Geen gemakkelijk doel als het gaat om Pakistan en India. De buurlanden hebben verschillende oorlogen uitgevochten en deze week nog laaide het conflict rond het omstreden gebied Kasjmir op.

Het respecteren van kinderrechten is volgens het comité een voorwaarde voor vreedzame ontwikkelingen. "Kinderen moeten naar school en niet economisch worden uitgebuit", zei de voorzitter van het Nobelcomité in Oslo. "Vooral in door conflicten geteisterde gebieden leidt de schending van kinderrechten tot het overdragen van geweld van generatie op generatie."

De zeventienjarige Malala is volgens hen iemand die hoop geeft. Ondanks haar lage leeftijd vecht zij al jaren voor het recht op onderwijs voor meisjes. "Ze heeft persoonlijk het voorbeeld gegeven dat kinderen en jonge mensen ook zelf kunnen bijdragen aan de verbetering van hun eigen situatie", stelde het comité. Het Pakistaanse tienermeisje werd in oktober 2012 door radicale talibanstrijders in een bus in Pakistan door het hoofd geschoten. Ze overleefde de aanslag en zette haar werk voort vanuit haar nieuwe woonplaats in Engeland.

De Indiase pleitbezorger voor kinderrechten Kailash Satyarthi (60) is vele malen onbekender dan zijn medewinnaar, maar zet zich al jaren in tegen de uitbuiting van kinderen voor financieel gewin. Het comité roemt hem om zijn leiding aan geweldloze protesten en ziet in hem de nalatenschap van Mahatma Gandhi, die de prijs tot ieders ontevredenheid nooit won.

Satyarthi ziet het winnen van de prijs als een "eerbetoon aan al die kinderen die nog steeds lijden onder slavernij, gedwongen arbeid en mensenhandel." De 60-jarige Hindoe begon zijn carrière als activist met invallen bij fabrieken waar kinderen werkten. In 1980 richtte hij Bachpan Bachao Andolan op, een organisatie die probeert het bewustzijn over kinderarbeid te vergroten. En met succes: de groeiende afkeer van dergelijke fabrieken is deels aan de organisatie toe te schrijven.

Het werk wat hij doet is gevaarlijk. In de documentaire 'The New Heroes', is te zien hoe Satyarthi kinderen en ouders redt van hun jarenlange slavenbestaan. Rustig en liefdevol probeert hij de mensen aan te sporen met hem mee te gaan, maar haast is geboden. Ieders leven staat op het spel als de ontsnapping ontdekt wordt. Dat hij met zijn activisme niet alleen vrienden maakte, blijkt ook uit de pogingen die zijn vijanden deden hem te doden. Satyarthi overleefde alle aanslagen. De laatste vond plaats in maart 2011, toen hij met medestanders kinderen probeerde te redden uit een werkplaats.

Met de keuze voor deze twee personen wil het comité een 'sterk signaal' aan de wereld afgeven. "In deze tijden willen we mensen die de jeugd hoop geven volop in de schijnwerpers zetten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden