Eerbetoon aan Hendrik Willem Mesdag

DEN HAAG (ANP) - Het Gemeentemuseum van Den Haag organiseert deze zomer een presentatie van werk van de meester van het Nederlandse zeestuk, Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). De tentoonstelling gaat duren van 17 juni tot en met 17 september.

Ze omvat niet alleen werken van Mesdag, maar ook schilderijen over kustonderwerpen van Jozef Israëls, Albert Neuhuys, Anton Mauve, Jacob Maris en J.H. Weissenbruch. ,,Mesdag wist als geen ander de Noordzee in Scheveningen vast te leggen in een rijke schakering aan tonen. De weerstoestanden en ook de bedrijvigheid van de vissers liet hij hierbij niet onbelicht'', roemt het museum de meester.

Hij werd aanvankelijk niet serieus genomen, het Haagse 'schilderkundig genootschap' Pulchri Studio twijfelde of het hem wel als lid moest toelaten. Hij nam gruwelijk wraak: hij zond twee schilderijen in naar de Parijse Salon van 1870 en zijn De branding van de Noordzee won er meteen een gouden medaille.

Zijn plan om de zee als onderwerp te nemen stond nu helemaal vast en hij huurde een kamer in Scheveningen, met uitzicht op zee uiteraard. Al snel penseelde hij zich naar de status van een van de belangrijkste figuren uit de Haagse School. En ook bij Pulchri steeg hij met stip.

Panorama

Voor velen in Nederland is zijn Panorama uit 1881 de eerste kennismaking met de schilderkunst. Kinderen worden nog altijd door ouders en grootouders meegetroond naar deze aloude attractie in Den Haag en dat is stevast een succes.

Mesdags echtgenote, Sientje Mesdag-van Houten en enkele jonge schilders assisteerden bij de totstandkoming van wat Mesdag zelf beschouwde als zijn belangrijkste werk. Vincent van Gogh, die 125 jaar geleden bij de opening aanwezig was, zou het daarmee eens zijn geweest.

Het 125-jarig jubileum van Panorama Mesdag is aanleiding voor verschillende activiteiten, zoals de 'Mesnach' op zaterdagavond 1 juli: dan hebben er op diverse locaties in het Haagse Mesdagkwartier ativiteiten plaats. Er is ook een Mesdag-wandeling ontworpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden