Eenzame tiener zoekt houvast in schokkende films

Regie Antonio Campos. Met Ezra Miller, Michael Stuhlbarg. In 4 zalen.

Antonio Campos maakte met ’Afterschool’ een kostschoolfilm waarin amper een klaslokaal te zien is. Welgestelde jongeren uit New York leren de belangrijkste lessen op hun kamers of in de kantine, door het rauwe onderlinge contact waarin seksuele prestaties en het uitsluiten van niet-coole klasgenoten bepalend is.

Van buiten komt geen redding. Als Robert zijn moeder zegt dat hij niet bij de rest past, en zo zijn eenzaamheid bekent, adviseert ze hem medicijnen te nemen. Leerlingen staan er bij een loket voor in de rij. Naast die legale middelen is er nog het ondergrondse circuit van drank en drugs.

In dit YouTube-tijdperk is er een vlucht bij gekomen. Robert bekijkt schokkerige filmpjes van vechtpartijen of een pornomodel dat wordt gekeeld. Die clips laten zien wat echt is, zegt hij tegen de psycholoog. Wat hij om zich heen ziet –hypocriete docenten die rijke ouders paaien– is nep, phony. De ingehoudenheid die Ezra Miller aan Robert meegeeft, is haast een overlevingsmechanisme.

Toen ’Afterschool’ in 2008 in Cannes in première ging, was Campos pas 25 jaar, maar had hij al wel twaalf jaar filmpjes gemaakt. Ook Robert begint op school te filmen. Hij registreert toevallig hoe twee zusjes in de gang overlijden aan cocaïne met rattengif. Wie is er schuldig? De huisdealers, de maatschappij, of Robert die zijn eigen camerabeeld binnenstapt en met de rug naar de lens op de grond bij de meisjes gaat zitten? We weten niet wat hij daar doet.

Doordat er soms iemand zomaar buiten het beeldkader valt, lijkt het alsof alles maar toevallig wordt vastgelegd. Maar hoe bewust elke keuze van de filmmaker is, blijkt als Robert in zijn video-eerbetoon aan de cocaïnezusjes niet voor sentiment kiest, maar voor pijnlijke stiltes en de ijdelheid van zijn gesprekspartners. Dat het tonen van echtheid hem in de problemen brengt, is zo’n naschoolse les die hem dwingt tot overgave.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden