Weblog

Eenzaam en wat dan...

Ans Willemse, Tweede Kamerlid CDA. Beeld
Ans Willemse, Tweede Kamerlid CDA.

Vandaag had ik een gesprek met Coalitie Erbij, een netwerk van landelijke organisaties, die zich inzet voor de bestrijding van eenzaamheid. De Coalitie start binnenkort met een landelijke campagne.

Ans Willemse - van der Ploeg en Tweede Kamerlid voor het CDA

Als Kamerlid voer ik veel waardevolle gesprekken. Gesprekken waarvan ik de inhoud prima kan gebruiken bij mijn politieke werk. Maatschappelijke organisaties, bedrijven, kerken en individuele burgers weten regelmatig Den Haag te vinden om zaken naar voren te brengen.

Het thema eenzaamheid houdt me voordurend bezig. Het is een groeiend probleem in Nederland zowel onder jongeren als ouderen. Hoe komt het dat we in onze goed georganiseerde samenleving zo veel eenzame mensen hebben? Wat zien we over het hoofd dat zo veel mensen in een situatie van eenzaamheid geraken? Het is natuurlijk geen nieuw fenomeen maar de groep eenzame burgers groeit en dat baart me zorgen. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de Nederlanders in meer of mindere mate eenzaam is. Gezien dit percentage moet eenzaamheid beslist hoger op de maatschappelijke en politieke agenda.

Welke mogelijkheden zijn er – maatschappelijk en politiek – om een bijdrage te leveren aan het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid? Van deskundigen horen we dat vooral individuele contacten gedurende een langere tijd nodig zijn om weer te komen tot opbouw van een eigen relatienetwerk. Iedere burger moet natuurlijk proberen om eenzaamheid te voorkomen, bij zichzelf en bij zijn medemensen. Omzien naar elkaar, in de straat, op het werk, in de familie is dus een eerste appèl. In Nederland zijn we rijk aan maatschappelijke en kerkelijke organisaties zoals Zonnebloem, Rode Kruis, ouderenorganisaties en scouting. Van oudsher tot op de dag van vandaag organiseren zij activiteiten die mensen een sociale inbedding bieden.

In mijn werk kom ik regelmatig verrassende en vernieuwende initiatieven en projecten tegen. Drie recente voorbeelden. In het kader van De Kerstgroet ontving ik in de Kamer een dertigtal gasten van De Zonnebloem waarbij ook vrijwilligers, maatschappelijk stagiaires en bestuurders waren betrokken. Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is. Voorts mijn werkbezoek aan SO-Link. SO-Link is een woonformule waarbij via zorgvuldige bemiddeling jongeren en ouderen worden gekoppeld. Een nog jong maar veelbelovend initiatief. In het Van Harte Restaurant in Alkmaar was onlangs een netwerklunch in het kader van eenzaamheid. Op deze bijeenkomst werden voorbeeldprojecten gepresenteerd. De belangstelling was overweldigend.

Gisteren had ik in de Kamer een gesprek met de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling over stabiliteit en maatschappelijke veerkracht. Ook daar waren participatie en gemeenschapszin een belangrijk item. Eenzaamheid vraagt om onze alertheid, onze betrokkenheid en onze inzet. Eenzaamheid doet een appèl op ons allemaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden