Eenvoudig mbo-diploma voor kwetsbare jongeren

Het aantal voortijdige schoolverlaters dreigt de komende jaren te groeien, na jaren van succesvolle aanpak. Dit vreest de Onderwijsraad, het adviesorgaan van de overheid op het gebied van onderwijs. Om deze groep toch kans te geven op de arbeidsmarkt, adviseert de raad alternatieven te ontwikkelen voor de zogeheten startkwalificatie. Dat schrijft de raad in een rapport op verzoek van staatssecretaris Dekker (onderwijs).

De afgelopen jaren zette de overheid stevig in om schooluitval omlaag te krijgen. Met succes: in tien jaar halveerde het aantal schoolverlaters zonder startkwalificatie (havo, vwo of mbo-2 diploma) naar 36.000 in schooljaar 2011/12. De Onderwijsraad is alleen bang dat er altijd een harde kern overblijft die zonder deze 'minimale bagage aan kennis en vaardigheden' de arbeidsmarkt zal betreden.

Daarbij wordt de Nederlandse werkvloer complexer, waarmee de opleidingseisen zwaarder worden. Hierdoor bestaat het risico dat deze groep jongeren groter wordt. Om te zorgen dat zij toch kans hebben om in de maatschappij te functioneren, vindt de raad dat een vooropleiding voor de startkwalificatie, zoals vmbo of mbo-1, niet alleen gericht moet zijn voor een vervolgopleiding. Er moet meer aandacht worden besteed aan 'basisvaardigheden', zoals taalbeheersing en rekenen. Dan is er nog een groep die op zich wel dat minimale diploma kan halen, maar niet op de daarop vastgestelde manier. Voor hen moet meer flexibiliteit in het onderwijsprogramma komen - ook wat betreft het lesgeld, wat deze kwetsbare groep er vaak van weerhoudt hun diploma te halen.

Voorzitter Jan van Zijl van de mbo-raad onderschrijft de zorgen van de Onderwijsraad. Maar, zegt hij, hier is het mbo al mee bezig. En het verbaast hem dat de Onderwijsraad daaraan voorbijgaat.

Van Zijl erkent dat er jongeren zijn die gewoon geen startkwalificatie kunnen halen. "Wij zijn daarom bezig de entreeopleiding vorm te geven, die vanaf volgend schooljaar het mbo-1 gaat vervangen. Naast de doorstroom naar de vervolgopleiding, wordt daarbij ook aansluiting met de arbeidsmarkt meegenomen.

Dat het aantal schoolverlaters weer dreigt te groeien ziet ook Van Zijl. Maar: "Kijk naar het totale aantal, meer dan een miljoen scholieren. Uitvallers zul je onvermijdelijk houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden