Eensgezindheid plots ver weg

Argos-Shimano mist toekomstvisie in anti-dopingakkoord en mijdt presentatie

Algemeen directeur van Vacansoleil-DCM Daan Luijkx vatte het wegblijven van Argos-Shimano op de presentatie van het anti-dopingakkoord samen als 'typerend voor de wielersport'. Luijkx vernam de boodschap in een haastig opgesteld sms-je. "Twee maanden onderhandelen en dan op het laatste moment afzeggen..." Hij stoort zich vooral aan het gebrek aan urgentie bij sommige collega's.

De absentie van de ploeg van teameigenaar Iwan Spekenbrink werpt een schaduw over het plan van aanpak waarmee de Nederlandse wielersport het dopingprobleem wil tackelen. Maandenlang is er bijna dagelijks met de KNWU en de Nederlandse Dopingautoriteit gesproken over een pakket aan maatregelen om schoon schip te maken. Wil de sport het vertrouwen terugwinnen van de wereld na het Usada-rapport dan is dit hét moment, klonk het strijdvaardig en vooral eensgezind.

Tot dit weekeinde. Spekenbrink meldde zich zondagavond laat telefonisch af. Hij noemt de gezamenlijke aanpak van de dopingproblematiek 'onvoldoende'. "Ik mis in de plannen een toekomstvisie", zei hij in een reactie tegen deze krant.

Volgens Spekenbrink is er met zijn suggesties en ideeën onvoldoende gedaan. "Er ligt nu iets op tafel dat voor mijn gevoel niet volledig is." De teambaas van Argos-Shimano had liever gezien dat de maatregelen waren toegesneden op het beschermen van de huidige en toekomstige generaties tegen wat hij een 'dopingcultuur' noemt . Daar was volgens Spekenbrink nu geen tijd voor. Haastwerk wil hij het niet noemen al komt de omschrijving heel dicht in de buurt, bekent hij.

Volgens Richard Plugge, eindverantwoordelijke bij Team Blanco, de voormalige Raboploeg, had Spekenbrink voldoende tijd om zijn plannen in te brengen. "Iets wat niet is gebeurd", voegt KNWU-directeur Huib Kloosterhuis eraan toe. Argos-Shimano liet in de loop van de dag weten het plan van aanpak uit te voeren. De bezwaren van de ploeg blijven echter overeind.

Een van de belangrijkste maatregelen in het pakket is dat van alle werknemers een 'verklaring van gedrag' wordt verlangd. Weigering of een onvolledige verklaring staat gelijk aan een dopingbekentenis met ontslag op staande voet als consequentie. Kloosterhuis wil het geen dwangmiddel noemen. "Wij doen een beroep op elke werknemer." Het middel is niet zaligmakend, erkent Kloosterhuis meteen. "We kunnen niet voorkomen dat een verklaring de halve waarheid bevat."

Naast een milde sanctionering voor renners die in het verleden over de schreef gingen, opperen de partijen een aantal internationaal getinte suggesties. Nederland kan dan wel het 'braafste jongetje van de klas zijn', aldus Kloosterhuis, zonder een grensoverschrijdend anti-dopingbeleid zijn de plannen bij voorbaat gedoemd te falen.

Neem Steven de Jongh. De Nederlander kon dit najaar zijn biezen pakken bij Team Sky als ploegleider na zijn dopingbekentenis. De Jong tekende een paar dagen geleden een contract bij Saxo-Tinkoff, de ploeg van Bjarne Riis. Ergerlijk, meent Kloosterhuis die geen goed woord over heeft voor de actie van de gewezen Deense Tourwinnaar en epo-gebruiker.

Er viel nog wel meer af te dingen op het plan van aanpak dat gisterenmiddag in het Huis van de Sport in Nieuwegein werd gepresenteerd. Een is in hoeverre de wielersport denkt de eigen schoonmaakactie aan het cynische publiek te slijten met een ploeg die zijn reserves kenbaar heeft gemaakt. Plugge vond dat evenwel geen hindernis, zei hij. Dat er wellicht een 'diffuus beeld' ontstaat over de bereidwilligheid van de wielersport, moeten de betrokken partijen maar op de koop nemen. Waar het om gaat is dat er nu eindelijk een begin is gemaakt met een cultuuromslag, meende Marcel Wintels, voorzitter van de KNWU, hoopvol.

Dopingautoriteit spreekt van 'historisch akkoord'
Directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit juicht de gezamenlijke aanpak in het Nederlandse wielrennen van dopingpraktijken uit het verleden van harte toe. "Dit is een historisch akkoord", liet hij gisteren weten in Nieuwegein. "Bij mijn weten is het nog niet eerder voorgekomen in de internationale sportwereld dat professionele ploegen en de betreffende bond op dopinggebied concrete afspraken hebben gemaakt en op één lijn zitten wat betreft de uitvoering ervan." De Dopingautoriteit vervult geen rol bij het invullen van de vragenlijst over het mogelijke dopingverleden van (oud-)renners, ploegleiders, artsen en ander personeel in het huidige peloton. "We zullen de antwoordformulieren uiteraard wel opslaan in ons archief", zei Ram, die niet verwacht dat zich plotseling een stuk of vijftig dopingzondaars uit het (recente) verleden zullen aandienen. "Veel renners zeggen al jaren nee en zullen dat ook volhouden. Vaak ook omdat ze nooit hebben gebruikt. Maar toch ben ik wel optimistisch over het resultaat van deze gezamenlijke aanpak."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden