Eensgezindheid in Commissie-Dutroux lijkt geen lang leven beschoren

Van onze correspondent BRUSSEL - De Belgische gerechtshoven gingen gisteren een uur plat. Deelname aan de actie was massaal in Brussel en Wallonië. Niet toevallig het gebied waar de Commissie-Dutroux de zwaarste klappen uitdeelde. In Vlaanderen, door de Commissie nauwelijks bekritiseerd, nam het recht zijn normale loop.

De Belgische rechters zijn het spuugzat voortdurend aan de schandpaal te worden genageld. We vragen al jaren om meer personeel, meer middelen, een computer als het even kan, maar we krijgen niets, alleen een volgende stapel dossiers, klaagden zij gisteren. De klaagzang klonk zelfs in Neufchateau, sinds de affaire-Dutroux het meest - eigenlijk het enige - bejubelde arrondissement van België. Procureur Michel Bourlet, die sinds augustus kan beschikken over een serieus leger van onderzoekers, wees er fijntjes op welke resultaten behaald kunnen worden als er maar voldoende middelen worden ingezet.

De klacht van de rechterlijke macht is niet nieuw. En ongegrond evenmin; ook in Vlaanderen wordt al jaren geklaagd over een erbarmelijk gebrek aan middelen. Dat gisteren alleen in Leuven en Turnhout het werk even werd onderbroken, heeft alles te maken met de Vlaams-Waalse twisten die zijn opgelaaid na publicatie van het rapport van Commissie-Dutroux.

Onder leiding van de Vlaamse liberaal Marc Verwilghen kwam de Commissie tot scherpe kritiek aan het adres van rijkswachters en magistraten in Wallonië en Brussel. Op de Vlaamse kant van de zedenzaak - het onderzoek naar de verdwijning van An en Eefje - had de Commissie weinig aan te merken. Dat is de franstaligen in het verkeerde keelgat geschoten.

De Brusselse procureur Benoit Dejemeppe werd door de Commissie niet alleen verantwoordelijk gehouden voor het meer dan gebrekkige onderzoek naar de verdwijning van Loubna, de Commissie stelde bovendien dat Dejemeppe ongeschikt was voor het leiden van een arrondissement.

De man heeft vooral bij franstalige magistraten sindsdien de status van martelaar. Minister van justitie Stefaan De Clerck, een Vlaamse christendemocraat, is in de franstalige pers de afgelopen dagen van zijn voetstuk gehaald, omdat hij in navolging van de Commissie heeft aangedrongen op het ontslag van Dejemeppe.

De franstalige kruistocht heeft ervoor gezorgd dat de Belgische regering geen vinger uitsteekt naar oud-minister van justitie Melchior Wathelet. Dat wordt althans aan Vlaamse kant beweerd. De Commissie-Dutroux hield Wathelet, inmiddels rechter bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, verantwoordelijk voor de vervroegde vrijlating van Dutroux in 1992. Premier Dehaene erkent dat Wathelet de fout is ingegaan maar noemt een terughalen van de Belgische vertegenwoordiger in het Europees Hof “buiten verhouding”.

Dat is hem aan Vlaamse kant niet in dank afgenomen. Vlaamse politici verwijten de regering Dehaene de aanbevelingen van de Commissie aan de laars te lappen, onder franstalige druk. De Waalse liberalen strooiden gisteren nog wat zout in de wond door op te merken dat als Wathelet gestraft zou worden, de huidige bewindslieden van justitie en binnenlandse zaken - beiden Vlamingen - hetzelfde lot moeten ondergaan.

In hun stormloop tegen het rapport van de Commissie-Dutroux vinden de franstaligen maar één Vlaming aan hun zijde: Paul Marchal. Aangezien de Vlaamse magistraten die zijn dochter An niet vonden vrijuit gaan, concludeert ook Marchal dat de franstalige magistratuur eenzijdig onder vuur wordt genomen.

De leden van de Commissie-Dutroux doen intussen hun uiterste best buiten de Vlaams-Waalse storm te blijven. Het rapport van die Commissie werd unaniem vastgesteld. De franstalige leden zien nu hun eigen partijen ertegen strijden. En de Vlaamse socialisten en christendemocraten weten niet wat ze moeten nu hun regering weigert om van de kritiek op Wathelet werk te maken. De Commissie onderzoekt de komende maanden de talrijke aanwijzingen voor bescherming van daders in het zedenschandaal op hoog (politiek) niveau. De unieke eensgezindheid die er in de Commissie was lijkt echter geen lang leven meer beschoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden