Eens zal China een vrij land worden

Ik heb geen vijanden en ik voel geen haat. Geen van de agenten die mij volgden, arresteerden en ondervroegen, geen van de aanklagers die mij aanklaagden en geen van de rechters die mij veroordeelden, zijn mijn vijanden. Hoewel ik het volgen, de arrestaties, de ondervragingen, de aanklachten en de vonnissen op geen enkele manier kan accepteren, heb ik respect voor uw professie en uw integriteit.

Haat kan vreten aan de intelligentie en het geweten van een persoon. Een mentaliteit van vijandigheid vergiftigt de geest van een land, brengt verschrikkelijke morele gevechten teweeg, vernietigt de tolerantie en menselijkheid van een samenleving en staat de ontwikkeling naar vrijheid en democratie in de weg. Dat is waarom ik hoop in staat te zijn mijn persoonlijke ervaringen te overstijgen en de vijandigheid van het regime tegemoet te treden met goedgezindheid, en haat onschadelijk te maken met liefde.

Het is precies vanwege mijn persoonlijke overtuigingen en ervaringen, dat ik vast geloof dat de politieke ontwikkeling van China niet zal stoppen. Vol optimisme zie ik uit naar de komst van een toekomstig vrij China. Want er is geen macht die een einde kan maken aan het menselijk verlangen naar vrijheid. China zal uiteindelijk een land worden waar de wet gerespecteerd wordt en de mensenrechten de hoogste waarde vormen.

Als het mij vergund wordt te zeggen: de meest gelukkige ervaring van de afgelopen twintig jaar is de onzelfzuchtige liefde geweest die ik heb ontvangen van mijn vrouw, Liu Xia. Zij kon vandaag niet in de rechtbank zijn, maar ik wil toch tegen je zeggen, mijn geliefde, dat ik geloof dat jouw liefde voor mij hetzelfde zal blijven als altijd. Door al de jaren heen die ik in onvrijheid heb doorgebracht, was onze liefde gevuld met bitterheid door de omstandigheden van buitenaf, maar als ik de afdronk ervan proef, blijft die liefde zonder grenzen. Ik zit mijn straf uit in een concrete cel, terwijl jij wacht in de figuurlijke cel van het hart.

Jouw liefde is het zonlicht dat over hoge muren springt en door de ijzeren tralies van de gevangenis heen breekt, dat elke centimeter van mijn huid beroert en elke cel van mijn lichaam verwarmt, waardoor ik vrede, openheid en helderheid in mijn hart kan houden en elke minuut van mijn gevangenschap gevuld is met betekenis.

Er is niets misdadigs in wat ik maar heb gedaan. Maar als ik toch word aangeklaagd, zal ik daarover niet klagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden