Eens per week op een onbekende locatie werken

Eens per week werken gelijkgestemde zzp'ers en mensen met een baan samen op een wisselende, bijzondere locatie. Om de sleur te doorbreken. En passant doen ze vrijwilligerswerk: Plug de Dag!

tekst johan nebbeling

Op een bovenverdieping in de Amsterdamse Molen van Sloten rammelen zes dertigers driftig op hun laptops, koffie en smartphone onder handbereik. Een rapport dat af moet, een notitie die moet worden verstuurd, mailtjes die om antwoord vragen. Werk, kortom, dat niet aan plaats is gebonden, maar net zo goed in, bijvoorbeeld, deze historische molen kan worden gedaan.

Straks lunchen ze samen; dan schuiven de mensen aan van Amsterdam Smart City (ASC), een organisatie die van de hoofdstad een slimme, duurzame stad wil maken. ASC heeft de werkruimte in de molen beschikbaar gesteld. Als tegenprestatie buigen de Plug de Dag'ers - een los netwerk van zogeheten business professionals - zich over een probleem waarover ASC graag hun advies wil. Dit keer is de vraag: hoe betrekken we de burgers van Nieuw-West bij ons duurzame initiatief?

"We wonen in Amsterdam en voelen ons betrokken bij de stad", zegt Martine de Jong, adviseur bij Twijnstra Gudde en een van de drijvende krachten achter Plug de Dag. "Met onze gezamenlijke kennis en ervaring zouden we iets kunnen betekenen voor Amsterdam, iets kunnen doen voor de stad. Maar we hebben allemaal drukke banen die zich moeilijk laten combineren met vrijwilligerswerk. Door Plug de Dag kunnen we onze bijdrage leveren op een manier die bij ons past. Het is een nieuwe vorm van vrijwilligerswerk."

Het idee kwam een jaar of vier geleden op bij De Jong en een aantal gelijkgestemden. Amsterdam kent veel bijzondere locaties en wat zou het toch leuk zijn om daar af en toe een dagje te werken, samen met anderen. Om de stad beter te leren kennen, om ervaringen uit te wisselen, om de sleur van alledag te doorbreken.

Via sociale media werd het initiatief onder de aandacht gebracht en binnen de kortste keren had Plug de Dag ruim 250 Facebookvrienden en dik vijfhonderd volgers op Twitter. Een harde kern van ongeveer vijftig mensen werkt geregeld een dagje op een door Plug de Dag uitgekozen locatie, vertelt Jetske Roetman (32), projectmanager bij adviesbureau PMtD. "De ene keer zijn we met z'n twintigen, de andere keer met vijf. De een wil de kantoorsleur doorbreken, de ander komt voor de sociale contacten. Er zitten adviseurs bij, gemeenteambtenaren, journalisten, architecten en vormgevers, maar ook een meubelmaker. Sommigen zijn in loondienst, anderen werken als zzp'er. We kennen elkaar vaak alleen van gezicht. En dat maakt het juist leuk: je ontmoet mensen uit andere disciplines dan de jouwe.

Dat is leerzaam en verfrissend. Ik krijg altijd veel energie van een dagje pluggen."

De bijzondere locatie bepaalt mede de kwaliteit van de 'Plug de dag-ervaring'. De afgelopen jaren was Plug onder meer te gast in het Tropenmuseum, buurthuizen, musea, een speeltuin, een leegstaand kantorencomplex en bij de Meesteropleiding tot Coupeur.

"Ik heb Amsterdam op een heel andere manier leren kennen", zegt De Jong. "Je komt op plaatsen waar je anders nooit komt." Moeite om geschikte werkplekken te vinden heeft Plug de Dag niet: "In het begin was het wel eens lastig, maar nu worden we vaak zelf benaderd door organisaties".

Roetman kijkt vooral met veel plezier terug op de voetbalkantine. "Tegen een uur of vijf begonnen de trainingen. Zaten we daar met onze laptops aan tafel, terwijl er intussen allemaal jongens met gras en modder onder hun voetbalschoenen kwamen binnenklossen." De Jong herinnert aan de bijeenkomsten bij de Daklozenkrant: "Het stond er blauw van de rook, maar het was supergezellig en heel bijzonder om mee te maken!"

Organisaties die Plug de Dag benaderen, moeten vier weken elke woensdag een werkplek en een wifi-netwerk beschikbaar stellen. In ruil daarvoor krijgen de organisaties een gedegen advies over alles wat hen maar bezighoudt. Eelke Horselenberg, Plugger van het eerste uur: "De meesten van ons zijn ervaren professionals, die in hun vak hun sporen hebben verdiend. Samen beschikken we over kennis en ervaring op verschillende terreinen. In feite vormen we een adviesbureau waarvan organisaties gratis gebruik kunnen maken. We schrijven alleen geen dikke rapporten, maar noteren onze bevindingen op een paar kaartjes. Het is aan de organisaties zelf of ze er wat mee doen. Als ze daar behoefte aan hebben, helpen we met de uitvoering."

Horselenberg gebruikt de ervaring die hij bij Plug de Dag opdoet ook in zijn dagelijks werk. "We hebben gaandeweg een methode ontwikkeld om tot een advies te komen. Tijdens de vier lunches doorlopen we vier stadia: verkennen, verbreden, verdiepen en verbinden. In mijn werk gebruik ik die aanpak nu ook. Het werkt dus twee kanten op."

Het is bijna lunchtijd. Communicatiemanager Maaike Osieck van Amsterdam Smart City schuift aan met haar laptop en bereidt haar presentatie voor. Die moet nog even wachten. Eerst krijgen de Pluggers tot hun verrassing een rondleiding door het Kuiperijmuseum dat in de Molen van Sloten is gevestigd. "Dit soort onverwachte ervaringen maakt Plug de Dag zo leuk", zegt De Jong.

Amsterdam en Den Haag
Plug de Dag is actief in Amsterdam en sinds kort ook in Den Haag. Deelnemen is gratis en vooraf aanmelden niet verplicht. Voor de lunch betalen de deelnemers 5 euro. Van hen wordt verwacht dat ze meedenken over een vraagstuk dat door de organisator aan de orde wordt gesteld. Website: www.plugdedag.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden