'Eens komt er andere topvijf in Top 2000'

DAPHNE VAN BREEMEN

De Top 2000 viert haar vijftiende editie. Cultuurpsycholoog Tom ter Bogt (1956) van de Universiteit Utrecht doet onderzoek naar popmuziek in Nederland.

Hoe verbindt muziek verschillende generaties?

"De liefde voor rockmuziek gaat niet vanzelf over van vader op zoon. Dat is het opvallendste resultaat van mijn onderzoek. Kinderen nemen dikwijls de smaak van hun ouders over. Bij rock ligt dat anders. Als een vader van rock houdt, hoeft het niet zo te zijn dat zijn zoon daar ook van houdt. Volwassenen werd gevraagd wat zij mooi vonden toen zij jong waren. Daaruit kwamen de vier genres pop, rock, klassiek en jazz naar voren. Daarna vroegen we naar de smaak van kinderen. Daar kwam bijna hetzelfde uit. Alleen noemden zij ook dance. Er is dus een link te leggen tussen de smaak van ouders en die van hun kinderen."

Wat zegt iemands muziekvoorkeur over de persoon?

"Ik zag vaak dat hoger opgeleiden naar klassieke muziek luisteren. Vaak zijn zij opener en meer in voor nieuwe ervaringen. Een sociaal persoon luistert vaker naar pop- en zwarte muziek, dat wil zeggen hiphop en jazz. Liefhebbers van het levenslied zijn dikwijls lager opgeleid. De voorkeur hangt af van geslacht, cultureel milieu en het opleidingsniveau. De voorliefde wordt daarnaast bepaald door de muziek die de ouders en vrienden draaien en het aanbod van de media. Voor het twintigste jaar is de muzieksmaak vrij definitief gevormd."

Spelen iTunes en Spotify een grote rol in iemand zijn muziekvoorkeur?

"Mensen kunnen tegenwoordig bijna gratis consumeren, maar dat wil niet zeggen dat ze een andere smaak krijgen. Spotify geeft suggesties aan de hand van de muziek die iemand heeft gedraaid. Die luisteraar blijft dus in hetzelfde genre hangen. Mijn vrouw, zoon en ik hebben met zijn drieën een spotify-account. Ieder luistert zijn eigen muziek, maar het grappige is dat ik aan de suggesties die het programma geeft precies kan zien voor wie de muziek bedoeld is."

Als kinderen de smaak van hun ouders overnemen, ziet de topvijf van de Top 2000 er over vijftig jaar dan hetzelfde uit?

"De topvijf bestaat al jaren uit nummers van de jaren'70-generatie. Veel jonge mensen van nu vinden deze muziek ook mooi. Toch geloof ik dat de topvijf over vijftig jaar is veranderd. Ik denk wel dat de hits meeslepend en melodisch zijn. De meeste topvijfnummers zijn toch ballads."

Wat is uw nummer één?

"'All Along the Watchtower' van Jimi Hendrix. Die plaat vond ik in mijn jeugd al fantastisch."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden