Eens in de week een doodsbedreiging

Interview | Bekend zijn valt niet mee, zegt Robin Haase. Voor scheldpartijen en ongevraagd advies sluit hij zich af.

Hij is nooit te beroerd om zijn mening te geven. Robin Haase, sinds een aantal jaar Nederlands beste tennisser, spreekt zich graag uit als hij het ergens niet mee eens is. Soms doet hij dat achter de schermen, zoals in de ATP-spelersraad waar hij sinds anderhalf jaar in zit. Soms doet hij dat publiekelijk. Zijn schreeuw op het grastoernooi in Rosmalen afgelopen juni met de vraag of de muziek uit kon werd meteen een hit op Youtube. Daarna moest hij talloze keren uitleggen waarom hij zich zo liet gaan. De uitleg was simpel. De muziek vanuit de vip-lounge naast de baan stoorde hem en andere spelers. Hij moet het kwijt om beter te spelen. Het werkte. De muziek ging uit, Haase speelde beter, hoewel hij verloor.

Na de actie kwamen er steunbetuigingen, maar ook een hoop kritiek. De 26-jarige tennisser is er inmiddels aan gewend dat niet iedereen hem leuk vindt. Maar soms is het ook wel lastig, vertelt hij in de tennishal in Zoetermeer waar hij soms traint als hij in Nederland is. "Af en toe komen hier mensen naar me toe die wat aan me vragen. Als ik dan een praatje met ze maak zijn ze soms verbaasd", vertelt Haase. "'Goh, je bent eigenlijk heel aardig', zeggen ze dan. Blijkbaar denken sommige mensen dat ik alleen maar met mezelf bezig ben en geen tijd voor anderen heb. Maar dat is helemaal niet zo."

Als bekende Nederlander doe je het eigenlijk nooit goed, vindt hij. Tijdens de zeldzame keren dat hij een keer met zijn vrienden gaat stappen in Den Haag, waar hij opgroeide, komen er vaak fans naar hem toe. Haase vindt het niet erg om op de foto te gaan of een handtekening uit te delen. Meer moeite heeft hij met mensen die lang aan zijn hoofd zeuren over uiteenlopende zaken zoals hun eigen blessure, wat wel eens voor is gekomen. "Als ik ze meteen afkap, ben ik een klootzak. Geef ik advies dan denken mensen dat ik alles beter weet. Er is altijd wel iets wat ze niet zint."

Nog minder leuk zijn de doodsbedreigingen die hij al jaren te horen krijgt. Hij krijgt regelmatig e-mails of berichten op Twitter van onder meer gokkers die boos zijn omdat ze geld hebben verloren doordat hij niet speelde zoals gewenst. Als hij de akelige teksten leest, gaat er eerst een schok door hem heen. Daarna haalt hij zijn schouders op. Prettig is het niet, maar het hoort nu eenmaal bij bekend zijn, denkt Haase. "Gordon krijgt waarschijnlijk elke dag wel doodsbedreigingen. Ik één keer per week."

De speler slaapt er niet minder om. Het zit niet in zijn karakter om wakker te liggen van de mening van anderen. Die eigenschap bracht hem ook de zetel in de spelersraad. Haase viel op omdat hij tijdens vergaderingen waar alle professionele tennissers welkom zijn vaak zaken aan de orde stelde. Als er geen bevredigend antwoord kwam op zijn vragen, eiste hij dat hij er wel één kreeg. En zo werd hij naar voren geschoven door de rest toen er een plek vrij kwam.

Afgelopen seizoen kreeg hij het met zijn collega's voor elkaar dat het prijzengeld op de grandslamtoernooien werd aangepakt. In de toekomst hoopt Haase dat de verdeling van ranglijstpunten beter geregeld wordt. Nu is het zo dat spelers meer punten krijgen als ze een challengertoernooi winnen dan wanneer ze in de halve finale van een ATP-toernooi staan. Dat klopt volgens hem niet. "Want het is veel moeilijker om in de halve finale van een ATP-toernooi te komen dan om een challenger te winnen." Ook zou hij graag het entertainmentgehalte van de sport willen verhogen. Wat hem betreft worden de baansoorten weer sneller gemaakt zodat het publiek van meer verschillende speltypes kan genieten.

Voor ouders van talenten heeft hij ook een boodschap. Soms vragen jonge fans die tennissen aan hem hoe ze school en sport moeten combineren. Zijn advies is dat ze voor het hoogst haalbare moeten gaan. "Kun je vwo, dan doe je vwo. Sommige kinderen kunnen vwo, maar doen vmbo omdat ze willen tennissen. Dat begrijp ik niet. Ik heb geleerd dat ik alles uit mezelf moet halen. Op school en in de sport."

Zelf kreeg Haase, die een Nederlandse moeder en een Duitse vader heeft, een strenge opvoeding. Als hij woorden moest leren en zijn moeder overhoorde hem en hij wist er één niet, moest hij terug naar zijn kamer om door te leren. Pas als hij ze allemaal wist mocht hij weer naar beneden komen. Haase is blij dat zijn ouders de teugels strak hielden. Daardoor kon hij later in de sport ook streng voor zichzelf zijn. Hij wijt het aan de Duitse mentaliteit van zijn ouders, al houdt hij er niet zo van als dat wordt opgeschreven. Maar er zit wel een kern van waarheid in, vindt hij. "In Nederland vragen kinderen aan elkaar of ze over zijn gegaan. Dat vind ik ongelofelijk. Die instelling heb ik nooit begrepen. In Duitsland vraag je aan elkaar wat je gemiddelde is."

Wat de top van zijn eigen kunnen is, weet hij niet. Wel denkt Haase, die volgende week aan de Australian Open begint, dat er nog verbetering in zit. Het afgelopen seizoen heeft hij onder zijn nieuwe trainer Marcos Gorriz al een aantal mentale en fysieke dingen veranderd. Zo probeert hij agressiever te spelen en gooit hij frustraties op de baan er in één keer uit, in plaats van de hele wedstrijd te klagen. Hij merkte dat hij irritaties op die manier sneller kwijtraakt.

Haase hoopt al een paar jaar de stap te maken richting de mondiale top 30. Maar de huidige nummer 43 van de wereld staart zich er niet op blind. Hij wil niet dat verwachtingen invloed hebben op zijn spel. Soms mailen mensen hem met ongevraagde adviezen over hoe hij wel die stap kan maken. Hij luistert er niet naar. Alleen tips van de mensen uit zijn team volgt hij op. "Daar geloof ik in en daar luister ik naar. Zodra je dat niet meer gaat doen raak je in de war. En dan gaat het fout."

Haase en Sijsling geen dubbelpartners meer
Een jaar geleden werd nog gehoopt dat Robin Haase en Igor Sijsling een nieuw Nederlands droomduo zouden zijn. Nadat de twee vanuit het niets de finale van het dubbelspel op de Australian Open hadden bereikt, werden er zelfs vergelijkingen getrokken met Jacco Eltingh en Paul Haarhuis. In de eindstrijd verloren Haase en Sijsling van de beruchte Bryan broers, maar dat deerde de Nederlandse tennisfans niet. Vol verwachting werd uitgekeken naar het volgende succes.

De Nederlandse finaleplek bleek echter een toevalstreffer. Na Australië won het duo bijna niets meer. Daarom gaan ze nu weer hun eigen weg. Sijsling komt in Melbourne met Jesse Huta Galung in actie en Haase gaat dubbelen met de Duitser Christopher Kas.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden