'Eenpitter krijgt pensioenregeling'

Van onze redactie economie

amsterdam – ZZP Nederland, belangenbehartiger van eenmansbedrijven, is in gesprek met twee grote banken en enkele grote pensioenfondsen over een collectieve pensioenvoorziening voor zelfstandigen zonder personeel. De organisatie hoopt nog voor het einde van het jaar haar achterban een regeling aan te kunnen bieden.

De groeiende groep zzp’ers – zo’n 675.000 in Nederland – kan niet terugvallen op regelingen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid die voor werknemers gelden. Slechts de helft bouwt volgens het ministerie van sociale zaken reserves op voor de oude dag, sommigen maar heel beperkt. Door de economische crisis zijn die buffers vaak afgenomen.

De Sociaal-Economische Raad adviseerde onlangs om zzp’ers voor pensioenopbouw dezelfde fiscale mogelijkheden te geven als werknemers. Dat maakt het makkelijker om aan te haken bij de pensioenfondsen van de bedrijfstak waarin ze werken. Voor veel zzp’ers is dat de bouw. Aansluiting bij het BPF (het bouwpensioenfonds) kan zo voor hen aantrekkelijk worden. PGGM, pensioenuitvoerder voor zorg en welzijn, onderzoekt het opnemen van zelfstandigen in pensioenregelingen.

ZZP Nederland, dat ruim 13.000 leden heeft, ijvert voor een niet-verplichte pensioenregeling, waarin keuzevrijheid vooropstaat. De zelfstandige kan zelf de inleg bepalen, omdat zijn inkomsten meestal variëren en hij het ene jaar meer opzij kan zetten dan het andere, stelt bestuurslid Leo Vollebregt. Zijn organisatie doet geen zaken met verzekeraars. „Die hebben met woekerpolissen en hoge kosten zzp’ers die bij hen pensioenen regelden, op kosten gejaagd”, aldus Vollebregt tegen persbureau ANP. Zzp’ers kunnen zelf bij een verzekeringsmaatschappij of bank aankloppen. „Maar als individuele ondernemers hebben zij geen goede onderhandelingspositie”, meent Vollebregt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden