Eenogige Mister Marlboro is voor de zoveelste keer doodverklaard

RUTH VAN DER KOLK

Het lijkt wel alsof hij negen levens heeft. Iedere keer als de Algerijn Mokhtar Belmokhtar - een van de meest gezochte terroristenleiders ter wereld - wordt doodverklaard, blijkt hij toch weer springlevend.

Het afgelopen weekend verklaarde de internationaal erkende Libische regering dat Belmokhtar is omgekomen bij een anti-terreuraanval van de VS in het oosten van Libië. Maar geloofwaardig lijkt dit niet, aangezien het Algerijnse leger Belmokhtar al minstens acht keer heeft 'zien sterven'. Volgens een woordvoerder van de rivaliserende islamistische Libische overheid is het ook nu te vroeg om te zeggen dat Belmokhtar is omgekomen. De aan Al-Qaida gelieerde terrorist bezit de gave steeds weer op te duiken en doet hiermee zijn bijnaam 'de Ongrijpbare' eer aan.

Belmokhtar (vermoedelijk 43) wordt als leider van Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (Aqim) al twintig jaar gezocht door de VS en en Algerije. Belmokhtar vocht mee als rebel tijdens de burgeroorlog in Algerije in de jaren negentig. Tijdens een gevecht verloor hij een oog door granaatscherven, waardoor hij bekend kwam te staan als 'Eenoog'.

Zijn eerste doodverklaring was in 1999. De laatste in 2013 toen hij zogenaamd omkwam tijdens een gevecht met Franse en Tsjadische militairen in Noord-Mali. Maar Belmokhtar vierde zijn 'opstanding' met een aanslag op een militair kamp en een uraniummijn in Niger. Twintig mensen kwamen om. Datzelfde jaar eiste Belmokhtar de verantwoordelijkheid op voor de gijzeling op een gascomplex in Algerije. Zo'n veertig mensen stierven en 800 buitenlandse werknemers werden gevangengehouden. Een nieuwe zoektocht volgde, maar zonder succes.

Belmokhtar begon zijn carrière al op 19-jarige leeftijd, toen hij zijn geboortestad Ghardaïa in Algarije verliet om te vechten tegen de Russen in Afghanistan. Hij legde daar contacten met mensen die later aan de top van Al-Qaida zouden komen te staan. Maar leiders van Aqim klaagden dat Belmokhtar geen orders opvolgde. Daarom begon hij zijn eigen 'Getekend met bloed'-bataljon, dat werd omarmd door Al-Qaida. De VS klaagden Belmokhtar enkele maanden daarna aan voor samenzwering met Al-Qaida en ontvoeringen. Die zijn onderdeel van zijn verdienmodel waardoor Belmokhtar zich tot de rijkste terroristenleiders van Afrika mocht rekenen. Ook zijn sigarettensmokkel in Noord-Afrika, waarmee hij zijn jihad financierde, droeg daaraan bij. En leverde hem een tweede bijnaam op: Mister Marlboro.

De Aqim-leider bleef buitenlanders in de Sahara ontvoeren voor losgeld. Zijn goede connecties met de verschillende groeperingen in de regio hielpen daarbij. Dat komt mede door zijn vier huwelijken met vrouwen uit de Arabische en Toeareg-gemeenschappen. Verder wordt zijn privéleven met mysteries omhuld. Juist daarom is hij een legende onder jihadisten. Of hij nu dood is of levend.

in het nieuws omdat ...

... hij, een van de meest gezochte terreurleiders ter wereld, zou zijn omgekomen in Libië.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden