Eenmansbedrijf in wereld van commerciële ploegen

Arjen van der Kieft kijkt op tegen de rijkdom van commerciële ploegen. Met olympische kwalificatie op de tien kilometer werd de eenling het voorbeeld voor de falende TVM-ploeg.

„Alleen kan het ook”, stelt Arjen van der Kieft vast. Met zijn plaatsing voor de tien kilometer zorgde hij gisteren voor de uitsmijter van het olympisch kwalificatietoernooi.

Al eerder was Van der Kieft (24) op verrassende wijze aan een kwalificatie gekomen. Tijdens de wereldbeker in Hamar reed hij vorige maand in de vroege ochtenduren in de B-groep een baanrecord van 13.04,38. Dat bleek opzienbarend veel sneller dan Carl Verheijen en Wouter Olde Heuvel later in het hoofdtoernooi.

Van der Kieft presteert daarmee in de stijl van het buitenbeentje dat hij is. Op het Nederlandse bedrijfsterrein van commerciële ploegen is hij noodgedwongen een eenmansbedrijfje dat het moet hebben van liefdadigheid. Bij het opmaken van contracten ziet al jaren niemand hem staan. „Waarom niet? Dat moet je die ploegen vragen. Ik kon drie jaar lang net niet de juiste stap zetten.”

„Ik heb altijd opgekeken tegen het materiaal en de middelen van die commerciële ploegen. Maar in feite werk ik op een ander niveau ook zo. Misschien doe ik dingen zelfs wel beter”, zegt de rijder die zijn eigen manager is.

In de harde selectiewereld moest hij met de bezieling van de liefhebber vechten als een leeuw. Vijftien tot twintigduizend euro declareert Van der Kieft aan onkosten bij zijn sponsor. „Dan heb ik nog geen cent verdiend”. De student werktuigbouwkunde en elektrotechniek kan leven als sporter omdat hij woont in ’hotel Papa en Mama’. „Mijn ouders zijn altijd mijn grootste sponsors geweest, en zijn dat nog altijd.”

Ook Bob de Jong is een solist, maar als olympisch kampioen is het voor hem makkelijker eigenzinnige keuzes te maken. Een daarvan, onthulde hij gisteren, is zijn lange haar dat als een spoiler dient in zijn nek. „Dat scheelt aanmerkelijk meer dan aanpassingen aan een pak.”

Vier jaar terug verhuisde De Jong naar Berlijn om onder Bart Schouten te kunnen trainen. „De Duitse route is de goede”, zei hij gisteren met een knipoog naar Van der Kieft, die waar nodig het spoor van de Duitse Anni Friesinger mag volgen.

Friesinger, echtgenote van oud-schaatser Ids Postma, ging in Duitsland aan de hand van coach Gianni Romme haar eigen weg. Ze zocht wat losse trainingsgenoten en Van der Kieft mocht zich aansluiten. Daar heeft hij vooral in het voorseizoen profijt van als hij met Romme en Friesinger op trainingskamp gaat. „Maar ik train ook met ze in en rond de boerderij van Postma.”

IJstrainingen zijn een groter probleem. „Technische fouten sluipen er in zonder dat je dat in de gaten hebt.” Romme geeft soms aanwijzingen, maar meestal moet Van der Kieft het tijdens gewestelijke trainingen hebben van gratis tips van Martin Horsman.

De Jong won op het olympisch kwalificatietoernooi gisteren met overmacht de tien kilometer, nadat hij eerder deze week het toegangsbewijs op de 5000 meter had bemachtigd. Sven Kramer had zich op beide afstanden al vóór het OKT geplaatst.

Zijn ploeggenoot Carl Verheijen viel gisteren verrassend buiten de boot. Hij had niet de macht in de benen de dubbele aanval van De Jong en Van der Kieft (tweede) te weerstaan. Zijn olympische lot heeft hij in eigen hand over drie weken tijdens OKT 2, als hij op moet voor de laatste startplaats op de vijf kilometer.

Daarmee deelt Verheijen in de malaise van de TVM, jarenlang de succesvolste Nederlandse ploeg. Slecht Kramer (1500, vijf en tien kilometer), Ireen Wüst (1500 en 3000 meter) en Renate Groenewold (ver onder haar niveau op de drie kilometer) kwalificeerden zich voor de Spelen. Voormalige troeven als Wennemars en Van Deutekom vielen buiten de prijzen, nieuw talent dienden zich niet aan.

„Zwaar teleurstellend”, vatte coach Gerard Kemkers de vierdaagse samen. Hij concludeerde dat gebrek aan kwalificaties zijn ploeg heeft opgebroken. „Als je buiten dat systeem in de ploeg wilt komen, moet je wonderbaarlijk presteren. Daar hoop je vooraf op, maar we konden het plaatje niet kleuren zoals we wensten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden