Eenkennig blad ergert PKN’ers

Een krant waaraan de Protestantse Kerk in Nederland meewerkt, besteedt alleen maar aandacht aan confessionele partijen. PKN’ers actief in andere partijen reageren boos.

Het is een tendens, denkt Erica Meijers, dat kerken zich ’terugtrekken in het christelijk bastion’. Meijers, theoloog, lid van de PKN en hoofdredacteur van het GroenLinks-magazine, reageert geschrokken op het verkiezingsnummer van Christenen in Contact (CiC, zie hieronder), met uitsluitend aandacht voor christelijke partijen. Meijers: „Dit kán geen stemadvies van de PKN zijn. Hebben ze wel eens van de Doorbraak gehoord? Dit is puur confessionalisme. Ik ben opgevoed in de geest van de oecumene. De pretentie van ’christelijke’ partij is achterhaald. Weet u welke discussie nu woedt? Of je als christen bij de SP of bij GroenLinks moet zijn.”

Twee maanden geleden hebben de Evangelische Omroep, maker van CiC, en de PKN een overeenkomst gesloten. De PKN ging ’actueel nieuws van en over de Protestantse Kerk’ via CiC verspreiden.

Dat de PKN de EO opzoekt, vindt Frits Kool, PKN-kerkenraadsvoorzitter te Engelen en secretaris van de Stichting Christelijke Pers, geen goed plan. „Je moet geen bijwagen van een omroep worden. Ik zie meer in het oude idee van de PKN, om zelf – zeg viermaal per jaar – een een soort Metro te maken, met het eigen verhaal erin. Nu krijg ik CiC in handen, en daarbij val ik van de ene verbazing in de andere. De tijd van het van de kansel afkondigen van een CDA-vergadering ligt écht achter ons. CiC, met alleen CDA, CU en SGP, is niet representatief. Een kerk met twee miljoen leden moet echt wat breders kiezen. Misschien mag je Ad Bos’ klokkenluiderspartij negeren, maar de andere partijen zou je moeten opnemen. Met dit CiC zijn velen niet gelukkig.”

’Zorgelijk dat dit gebeurt’, zegt Fleur de Beaufort over het themanummer van CC. Ze is medewerkster van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD. „Daar leeft wel eens de gedachte dat je als VVD’er geen christen kunt zijn, hier lijkt de PKN dat om te draaien. Dit is geen wenselijke ontwikkeling, de PKN sluit zo deuren voor sommigen.”

Toen de PKN bij de EO instapte, schreef scriba Bas Plaisier namens de PKN dat die zich ’in al haar verscheidenheid’ wilde presenteren.

Meijers lacht daarom. „Als dít die verscheidenheid is, dan staat het er in de PKN niet best voor.”

Hanny van der Vegt wordt zelfs ’boos’ van CiC. Gisteren stond haar handtekening onder een advertentie waarin protestanten hun steun aan Wouter Bos (’Premier Bos zou een zegen voor Nederland zijn’) betuigen. „Ik geloof niet in christelijke politiek. De bijbelse boodschap is zó radicaal en de politiek is compromissen sluiten. Dat gaat niet samen, zonder van ’christelijk’ een uitgehold begrip te maken”, zegt de Amsterdamse predikante. Ze vindt CiC „een krantje dat men vast met een zuivere inspiratie maakt, maar ik voel me er niet lekker bij”.

Volgens Jaco Zuurmond, predikant uit Enschede, is CiC een ’ordinair propagandablaadje’ geworden, de PKN ’volledig onwaardig’. „Waarom geen gesprek met Huub Oosterhuis, over zijn inspiratie en motieven om SP-lijstduwer te willen zijn?”

De ’politieke eenkennigheid’ van CiC zou, meent Zuurmond, consequenties moeten hebben voor de voortzetting van het contract – dat is de PKN voor een jaar aangegaan.

Bas Plaisier laat namens het moderamen (dagelijks bestuur) van de PKN weten ongelukkig te zijn met het themanummer van CiC. „We hebben daar meer opmerkingen over ontvangen.”

CiC doet, vindt het moderamen, ’geen recht aan de breedte van maatschappelijke en politieke opvattingen binnen de PKN’. Plaisier kondigt aan deze kritiek te bespreken in het ’redactioneel overleg’ met CiC.

Volgens Plaisier wil de PKN ’de schijn van eenkennigheid in politieke opvattingen vermijden’. „Binnen de protestantse kerk kennen en herkennen wij lidmaten van zeer verschillende politieke voorkeur.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden