Eenheid van Libië staat onder druk

Interim-regering op de proef gesteld

De interim-regering van Libië wordt dezer dagen behoorlijk op de proef gesteld. Gisteren kondigde de belangrijke Zintanmilitie aan dat ze de controle over het vliegveld bij de hoofdstad Tripoli binnen een week wil overdragen aan de regering. De vraag is of regeringstroepen in staat zijn de veiligheid net zo te waarborgen als de goed getrainde strijders uit het stadje Zintan. Zij waren een belangrijke factor bij het verdrijven van kolonel Kadafi uit Tripoli en hebben nog steeds diens zoon Saif al-Islam vast.

In het oosten riepen interim-leiders dinsdag de semi-autonome status uit voor hun olierijke regio. Dat besluit viel op een congres in Benghazi, waaraan 3000 mensen deelnamen. Voorstanders vinden dat het gebied al tientallen jaren wordt achtergesteld bij Tripoli. Ahmed Zoebair al-Senoessi, een lid van de regerende Nationale Overgangsraad (NTC), is tot leider van de regio gekozen.

De interim-raad voor het oosten liet in een verklaring weten dat hij zal opereren binnen de NTC. Maar die heeft vaak gewaarschuwd tegen federalisme en vreest het uiteenvallen van Libië. Op welke terreinen de oostelijke leiders meer autonomie willen, is onduidelijk. Daarover willen ze met de NTC overleggen.

NTC-leider Moestafa Abdel Jalil gaf alvast zijn mening: De eenheid van Libië zal desnoods 'met geweld' worden verdedigd. "We zijn niet bereid Libië op te delen." Hij waarschuwde er verder voor dat zich getrouwen van Kadafi onder de oostelijke leiders kunnen bevinden: "Ze moeten weten dat er infiltranten en achterblijvers van het Kadafi-regime misbruik van hen proberen te maken en dat we bereid zijn hen af te schrikken, zelfs met geweld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden