Eenheid over aanpak financiële crisis

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. (EPA)

De ministers van financiën van de twintig grootste economieën zitten op één lijn over de aanpak van de financiële crisis. Ze kwamen gisteren in het Braziliaanse São Paulo overeen dat ’alle benodigde stappen moeten worden genomen om vertrouwen en stabiliteit te herstellen in de wereldwijde markten’. Concrete voorstellen ontbraken.

De ministers en vertegenwoordigers van centrale banken deden in São Paulo het voorwerk voor de G20-top over de financiële crisis, deze week in Washington. Ze zijn het erover eens dat het wereldwijde financiële systeem, dat getroffen is door de internationale kredietcrisis, hervormd moet worden. De G20 wordt gevormd door de negentien belangrijkste economieën en de EU.

De Braziliaanse president Luis Inácio Lula da Silva zei gisteren dat er een nieuwe financiële architectuur nodig is in de wereld. Volgens hem kan zo adequater worden gereageerd op een verslechtering van de financiële crisis. „We moeten de verleiding weerstaan om eenzijdige maatregelen te nemen.”

Da Silva werd in zijn pleidooi gesteund door Wereldbankpresident Robert Zoellick, die ook bij de bijeenkomst aanwezig was. „We moeten het multilaterale systeem moderniseren om belangrijke ontwikkelingslanden zoals Brazilië erbij te betrekken”, zei hij. Hij verwacht binnen twee jaar grote veranderingen in het internationale systeem.

Opkomende economieën als China, India en Brazilië vinden dat ze onder de huidige verdeling niet genoeg vertegenwoordiging hebben in internationale organen als het IMF en de Wereldbank. Ze willen bovendien dat de status van het overleg tussen de landen van de G20 tot het niveau van regeringsleiders wordt getild, net zoals bij de G7.

Zoellick zei afgelopen maand dat de G7 van zeven grote industrielanden ’niet langer functioneert’ bij het herstellen van de economie, maar dat een systeem waarbij twintig grote economieën beslissingen moeten nemen, onhandelbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden