Eenheid ontglipt Trump na boegeroep voor Cruz

Ted Cruz sprak de zaal in Cleveland toe en boegeroep was zijn deel.Beeld afp

De Republikeinse conventie had het feestje van Donald Trump moeten worden, maar Ted Cruz heeft daar definitief een stokje voor gestoken. De senator uit Texas, voormalig concurrent van Trump voor de Republikeinse nominatie, hield op de derde dag van de conventie, vlak voor prime time, een gloedvolle rede die uit leek te monden in steun aan Trump - en toen kwam die niet.

Cruz, die tijdens de campagne felle persoonlijke beledigingen met Trump had uitgewisseld, hield het op: 'Hou je rug recht, en spreek en stem volgens je geweten, voor degenen, hoog of laag op het stembiljet, die je kunt vertrouwen dat ze onze vrijheid verdedigen en trouw zijn aan de Grondwet." Met andere woorden: stem Republikeins, maar niet per se op Trump voor het presidentschap.

Boegeroep was zijn deel, eerst van de afgevaardigden van New York, de staat waar Trump vandaan komt, en daarna van veel andere afgevaardigden. Tot overmaat van ramp voor Cruz - en vast niet per ongeluk - kwam even later Donald Trump zelf de zaal binnen, waardoor Cruz' slotakkoord de aandacht van de zaal en van de tv-camera's moest missen.

Keurige toespraak
Enkele andere ex-kandidaten, zoals gouverneur Scott Walker van Wisconsin en voormalig lid van het Congres Newt Gingrich, hielden voor en na Cruz redevoeringen, waarin ze wel hun steun voor Trump uitspraken. En Mike Pence, de gouverneur van Indiana en Trumps running mate, sloot de avond af met een keurige toespraak, helemaal zoals je die van een kandidaat-vice-president verwacht, vol lof over de man die hem tot running mate verkoos.

Maar na afloop gingen alle analyses vooral over Cruz en wat zijn weigering om Trump te steunen precies betekent. De meningen daarover waren verdeeld. Volgens sommigen heeft Cruz nu zijn glazen ingegooid bij zijn achterban, die hem zag als een betere buitenstaander dan Donald Trump, maar Trump nu steunt omdat hij nu eenmaal de voorverkiezingen gewonnen heeft.

Woordbreuk
Cruz' opstelling is hoe dan ook woordbreuk: hij en alle andere kandidaten beloofden in het begin van de campagne plechtig, de uiteindelijke genomineerde van de partij te zullen steunen. Anderen zien er een politieke gok in: als Trump de verkiezingen in november verliest denkt Chris Cillizza van de Washington Post, zal iedereen zich Cruz herinneren als de enige die niet boog voor de man met de grote mond.

Dat is een goed uitgangspunt voor de presidentsverkiezingen van 2020. Maar wat heeft Trump of zijn campagne-organisatie bezield om Cruz zo'n mooie plek in het programma te geven, zonder garanties te eisen dat hij zich voor Trump zou uitspreken?

Sommigen zagen dat als het zoveelste voorbeeld van een campagne-organisatie die niet genoeg, en niet de goede, mensen heeft om Trump voor tactische blunders en publicitaire uitglijders te beschermen.

'Niet zo belangrijk!'
Tegen dat oordeel ging Trump, die dat soort overdenkingen in de media op de voet volgt, via Twitter in verzet: "Wauw. Ted Cruz weggejouwd, hij hield zich niet aan zijn belofte. Ik zag zijn speech twee uur van tevoren, maar liet hem toch spreken. Niet zo belangrijk!"

Het rumoer over Cruz kwam op een moment dat een eerdere rel net tot zwijgen leek te zijn gebracht: die over de geplagieerde passages in de toespraak maandag van Melania Trump.

Na dinsdag de hele dag ontkend te hebben dat er een probleem was met de toespraak van Trumps echtgenote, kwam de campagne-organisatie woensdag met een uitleg: er was inderdaad tekst overgenomen uit een toespraak van Michelle Obama in 2008. De oorzaak was een misverstand tussen Melania Trump, die de toespraak inspirerend vond, en een tekstschrijver van Trump, die het fragment door de telefoon hoorde en niet doorgehad zou hebben dat het een citaat was.

Nog één dag
De medewerker, Meredith McIver, heeft Trump haar ontslag aangeboden, maar die heeft dat geweigerd. Ze werkt al lang voor de familie Trump, en hij vond het een 'eerlijke vergissing', zei hij in een interview.

De Republikeinen hebben nog maar één dag om te doen wat tot nu toe nog niet gelukt is: in een vlekkeloze, inspirerende presentatie laten zien dat de partij eensgezind achter Donald Trump en zijn ideeën staat. Het is de dag waarop traditiegetrouw de kandidaat zelf een grote toespraak houdt, waarin hij zijn nominatie aanvaardt en zijn ambities voor het presidentschap uiteenzet. Dat is altijd een hele opgave, maar dankzij de strubbelingen van deze week is de opgave voor Donald Trump nu extra zwaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden