Eenheid is ver te zoeken in Strpce

De Kosovaarse burgemeester van Strpce, Bratislav Nikolic, in het populaire ski-oord Brezovica. (FOTO AFP )Beeld AFP

Kosovo viert vandaag twee jaar onafhankelijkheid. In de Servische enclave Strpce vragen Kosovo-Serviërs zich af of ze wel of niet met de autoriteiten van Kosovo moeten samenwerken.

’Alleen eenheid redt de Serviërs’, luidt het credo dat rond een kruis staat afgebeeld op het nationale wapen van Servië. Maar eenheid is ver te zoeken in Strpce, een bergstadje in Zuid-Kosovo met bijna 16.000 inwoners, waarvan 70 procent Servisch. In deze Servische enclave strijden twee burgemeesters over wie de baas is.

Burgemeester Bratislav Nikolic (30) eiste een maand geleden het stadhuis op, nadat hij november de meeste stemmen had gewonnen bij de lokale verkiezingen, georganiseerd door Kosovo. Met hulp van de politie verving hij alle sloten. Zijn rivaal Zvonko Mihajlovic (37), burgemeester sinds de Servische verkiezingen in mei 2008, kan niet meer naar binnen.

„Mihajlovic is het schoothondje van de Servische radicale (nationalistische) partij. Hij belt zelfs naar Belgrado om te vragen welke kleur zijn stropdas moet zijn”, zegt Nikolic. „Maar naar de inwoners van Strpce luistert hij niet.”

Maar Mihajlovic veracht Nikolic omdat hij bereid is tot samenwerking met de Kosovaarse autoriteiten. Dat staat voor de meeste Serviërs gelijk aan het erkennen van de staat Kosovo. „Hij is een verrader, die net zoals de Kosovaarse autoriteiten hier geen legitimiteit heeft”, briest Mihajlovic. Vanuit een klein kantoortje bestuurt hij de Servische instellingen. In alle enclaves leunen de Kosovo-Serviërs voor hun pensioenen, gezondheidszorg en onderwijs op deze instanties, die betaald worden door de Servische regering in Belgrado. Het Kosovaarse gezag noemt ze ’illegale en parallelle instanties’, en wil er vanaf omdat het hun gezag ondermijnt.

De burgemeesters worden het dan niet eens over politieke samenwerking met de Kosovaarse regering, maar bovenaan hun beider verlanglijstjes staat economische ontwikkeling. Strpce heeft één geluk: het ooit populaire Joegoslavische skigebied Brezovica valt onder hun gemeente. Elk weekeinde komen Albanezen en Serviërs er samen skiën.

Het ski-oord is Strpce’s grootste werkgever en Kosovo’s belangrijkste toeristische attractie. Maar het wacht al jaren op een investeerder. Hotel Narcis, een socialistisch gevaarte, is vervallen, en moest deze zomer sluiten omdat de elektriciteit werd afgesloten. Receptionist Stanislav Staletovic (57) komt nog elke dag opdagen in het lege hotel. „We hadden hier banketten voor 700 man, en congressen waar presidenten aanwezig waren”, vertelt hij, terwijl hij langs de opgestapelde restaurant-stoelen over het kale vloerkleed met kruimels sloft.

De onenigheid over de status van Kosovo vertraagt al jaren de privatisering van het ski-oord, die nodig is om investeerders te krijgen. De Serviërs claimen dat het onder hun staatsbedrijf Inex valt. Zij ontzeggen de Kosovaren, die nu het privatiseringsproces leiden, recht van spreken.

„We doen alles in samenwerking met de lokale Servische gemeenschap. We handelen volgens de wet. Het skigebied ligt nu op het grondgebied van Kosovo en valt dus onder onze autoriteiten”, voert Ylli Kaloshi van het Kosovaarse Privatiserings Agentschap aan. „Belangrijk is dat we een investeerder vinden die ervaring heeft met het leiden van een skigebied, die banen kan creëren en het ook in de zomer economisch aantrekkelijk kan maken.”

Zo’n investeerder willen de burgemeesters ook. Maar beiden zeggen dat ze nooit iets van het Agentschap vernomen hebben. Ze willen graag zelf de leiding nemen.

Nikolic heeft de Kosovaarse premier Hasim Thaci om hulp gevraagd. Net wat Mihajlovic en de zijnen al vreesden: „Met Nikolic hebben we het paard van Troje binnengehaald. De Albanezen zullen nu snel alles overnemen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden