Eenheid FNV helpt kabinet bij polderen

FNV-topman Ton HeertsBeeld ANP

Juist nu het kabinet nieuwe bezuinigingen door de polder moet krijgen, sluiten de rijen zich bij vakbond FNV. Abvakabo FNV, de grote bond met activistische wortels in de SP die bijdroeg aan de val van 'polderaar' Agnes Jongerius, schaart zich achter Jongerius' opvolger, voorzitter Ton Heerts.

Maandag, zegt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk vandaag in Trouw, zal de ambtenaren- en zorgbond voorzitter Heerts het mandaat geven om met kabinet en werkgevers te gaan onderhandelen over een sociaal akkoord. Als werknemers meer verenigd aan de onderhandelingstafel zitten, kan een overeenkomst vrijwel zeker rekenen op meer draagvlak.

Van Brenk benadrukt dat voor zowel Abvakabo als alle andere FNV-bonden één eis bovenaan het verlanglijstje staat: pak de uitwassen van flexibilisering op de arbeidsmarkt aan. "Hierin vinden alle leden elkaar." In maart moeten de leden van Abvakabo ermee instemmen om op te gaan in de nieuwe FNV. Hoewel Abvakabo bekendstaat als een bond die meer vertrouwen heeft in actie op de werkvloer dan in overleg in de Haagse kaasstolp, denkt Van Brenk niet dat leden hun stem laten afhangen van het welslagen van Heerts' overleg in de polder.

Het kabinet is er veel aan gelegen om de vakbeweging en werkgevers mee te krijgen, zeker nadat het Centraal Planbureau gisteren bekendmaakte dat het begrotingstekort volgend jaar op 3,4 procent uitkomt en extra bezuinigingen nodig zijn. Als de sociale partners instemmen met de hervormingen op de arbeidsmarkt en de wijze waarop extra bezuinigd wordt, is de kans namelijk groot dat partijen als CDA en D66 ook akkoord gaan. Het kabinet is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van steun van buiten de coalitie. En partijen van het politieke midden zullen niet snel kabinetsplannen afwijzen die worden gesteund door bonden en werkgevers.

Er is momenteel dagelijks contact tussen de sociale partners en het ministerie van sociale zaken. Gisteren spraken premier Rutte en FNV-voorzitter Heerts elkaar in een café in Den Bosch. Voor 1 april wordt geen allesomvattend akkoord verwacht, wel zal deze maand op deelterreinen beetje bij beetje duidelijk worden waar werkgevers, werknemers en overheid elkaar kunnen vinden.

De oppositiefracties hebben gisterochtend ook bij elkaar gezeten. Voor veel van hen is de oplopende werkloosheid zorgwekkender dan het begrotingsakkoord. Minister Asscher van sociale zaken heeft aangekondigd volgende week met een actieplan voor de jeugdwerkloosheid te komen. Eerder zegde hij 100 miljoen extra toe om de werkloosheid te bestrijden.

Dat is trouwens nog het grootste probleem bij de besprekingen: geld. Het is er niet, terwijl de partners willen dat er geïnvesteerd wordt om de economie te stimuleren. Het kabinet maakt waarschijnlijk vandaag bekend gehoor te geven aan die oproep, en is van plan om eenmalig een half miljard euro uit te trekken om de bouw te stimuleren.

Ook wordt vandaag in de ministerraad besproken of er geld kan worden gereserveerd om de koopkracht voor de laagste inkomens enigszins op peil te houden. Om onder de Europese norm van maximaal 3 procent begrotingstekort te komen, moet er echter vooral extra bezuinigd worden. Dit gebeurt onder meer door belastingschijven niet aan te passen aan de inflatie (waardoor burgers eerder onder een hoger tarief vallen) en door te korten bij de overheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden