Eenentwintig manieren om van slakken af te komen

Van alle slakken zijn naaktslakken het meest vraatzuchtig. Beeld Hans Hillewaert
Van alle slakken zijn naaktslakken het meest vraatzuchtig.Beeld Hans Hillewaert

Wat is er verdrietiger dan op een zonnige voorjaarsochtend de tuin in te lopen om te kijken naar al die nieuwe, frisgroene blaadjes... en te ontdekken dat er alleen nog maar korte stompjes staan?

Ja, ik waarschuw u alvast: dit wordt weer een moordlustig stukje. Vol met methoden om van een hinderlijk schepsel af te komen. Want hoeveel kommer en kwel de tuinier op zijn tuinpad ook tegenkomt, de ergste van al deze kommers is ontegenzeggelijk de slak. Er is al veel geschreven over de slak. Over liever gezegd: over de beste manier om hem onschadelijk te maken. Voordat we daar nog een hoofdstukje aan toevoegen, wil ik iets met u afspreken. En dat is dat we de tuinslak en heesterslak met rust laten, want die eten geen slaplantjes, hosta’s en andere favoriete tuinplanten. Alleen de naaktslak en de segrijnslak doen dat.

Onze woede richt zich dus op de grote, grijsbruine segrijnslak en de dakloze naaktslak. Om van ze af te komen, zult u een strategie moeten bedenken. Bestrijden met alle middelen die er zijn? Lokken met iets lekkers en ze dan vernietigen? Ze hun levensvreugde ontnemen? Of de tuin volzetten met planten die ze niet lusten?De meest drastische methode is het strooien van slakkenkorrels. Niet die giftige blauwe, want die roeien niet alleen slakken uit maar ook vogels, egels en alle andere dieren die slakken eten. Wil je beslist korrels, gebruik dan Escar-Go van Ecostyle, die zijn onschadelijk voor slakkeneters.

Naaktslakken zijn te bestrijden met Nemaslug. Dat zijn parasitaire aaltjes die onder de grond op zoek gaan naar slakken. Ze besmetten de slak met een bacterie, en dat is dan einde slak. Gun je de slakken op hun laatste levensdag nog een galgenmaal, dan kun je ze lokken met lekkere hapjes waaraan ze geen weerstand kunnen bieden. Eet een halve grapefruit of meloen leeg, leg de schil als een iglo in de tuin en snij er een stuk uit dat als deurtje dient. Slakken kruipen onder de schil en dan hoef je ze alleen nog maar op te rapen. Met stengels bleekselderij werkt het ook.

Slakken zijn ook te vangen door ’s avonds met een zaklamp op jacht gaan. Als je daar nu al mee begint, scheelt dat een hele hoop nakomelingen.

De middeltjes waarmee je het slakken lastig kunt maken variëren van etenswaren tot bodembedekking. Geef ze zemelen te eten of strooi gemalen koffie rond de planten. Wie zuinig is ingesteld gebruikt koffiedik, maar daar zit minder cafeïne in en dat werkt dus niet zo goed. Heel bekend is het bakje met bier dat je ingraaft in de grond. De slakken komen op de geur van gist af, vallen in het bakje en verdrinken. Een mooiere dood is nauwelijks denkbaar, maar het opruimen van die opgeblazen slakken is minder leuk.

Omdat slakken niet van een scherpe ondergrond houden, kun je randjes om je planten heen draperen. U kent het lijstje vast wel: fijngemaakte eierschalen, grind, gemalen schelpen, scherp zand, zaagsel en cacaodoppen. Zonder u te willen ontmoedigen: al deze middeltjes heb ik geprobeerd, maar slakken trekken zich er weinig van aan en het staat heel lelijk. Schuurpapier of een ring van koperdraad om de plant zou ook helpen. Of een dikke draad katoen die in zout water is gedompeld. Planten in een pot zijn te beschermen door de rand van de pot in te smeren met vaseline, die dan te glad wordt voor slakken om er overheen te klimmen. En natuurlijk kun je ook nu weer koperdraad om de pot heen draaien, slakken krijgen daar een elektrisch schokje van.

Er zijn mensen die een rij planten om hun tuin heen zetten waar slakken een hekel aan hebben, zoals munt, bieslook, knoflook, tijm, tomaat en venkel. Die tip lijkt me alleen van nut in postzegeltuintjes. Bovendien zul je de slakken die al in de tuin zijn alsnog weg moeten halen, want naar de buren gaan die niet meer!Richt de tuin zo in dat vogels, kikkers, padden, egels en muizen er graag komen. Heb je kippen, laat die dan vaak loslopen. Maar de meest effectieve manier om van slakken af te komen is toch wel om de tuin vol te zetten met planten die ze niet lusten, zoals varens en vetplanten. Er schijnen zelfs hosta’s te zijn die redelijk slakbestendig zijn. Al durf ik daar mijn hand niet voor in het vuur te steken.

Maar dat geldt voor alle middeltjes die hier besproken zijn. Ik vrees dat ze alleen helpen als je ze allemaal tegelijk toepast. Zeven dagen per week, 24 uur per dag, van maart tot oktober.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden