Eenduidige regels voor verlaten kerk

Nederlandse katholiek moet nu soms nog veel moeite doen voor uitschrijving

De katholieke kerk wil niet de indruk wekken dat het voor leden onmogelijk is om zich uit te schrijven. Daarom besloten de Nederlandse bisschoppen deze week met 'eenduidige regels' te komen en deze op alle websites van de kerken te publiceren.

De ene katholieke parochie schrijft kerkleden nu makkelijker uit dan de andere. De Nederlandse bisschoppen willen dat alle uitschrijvingen op dezelfde manier gebeuren. Ook zal het bestaande protocol, dat in 2009 werd opgesteld, veranderen.

Wat er precies verandert, wil Bert Elbertse, woordvoerder van de bisschoppenconferentie, nog niet zeggen. Dit omdat 'de puntjes nog op de i moeten worden gezet'.

Volgens Elbertse weten niet alle parochies hoe ze een uitschrijving moeten aanpakken. "Het gebeurt daardoor dat mensen geen antwoord krijgen op een uitschrijvingverzoek", weet Elbertse.

Of meer mensen de kans grijpen om zich uit te laten schrijven met de nieuwe richtlijnen, weet Elbertse nog niet: "Als mensen per se weg willen, dan vertrekken ze. We moeten ze daar niet in frustreren."

In 2012 lieten 15.000 katholieken zich in Nederland uitschrijven uit de kerk. 2010 was een piekjaar, toen 23.000 katholieken zich lieten uitschrijven. Er zijn ongeveer vier miljoen katholieken in Nederland.

Over het algemeen zijn katholieken geen kerkverlaters. Maar Nederlandse katholieken verschillen van Belgische katholieken. Nederlandse katholieken zijn wat calvinistischer en gaan meer voor duidelijkheid. Wie het niet eens is met de kerk, verlaat het instituut.

Wie zijn doopbewijs kwijt is, kan niet weg
Wie wil worden uitgeschreven moet een brief sturen aan de pastoor. Als deze de brief gelezen heeft, wil hij langskomen voor een gesprek en het doopbewijs van de verzoeker zien. Daarna stelt de pastoor een 'schriftelijke bevestiging' op. Deze moet de kerkverlater tekenen. De pastoor laat in het doopregister een aantekening van kerkverlating plaatsen.

Vooral het tonen van het doopbewijs kan erg lastig zijn, zeker als de parochie waar men gedoopt is niet meer bestaat. Dan moet de kerkverlater zelf zoeken waar het doopbewijs gebleven is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden