Eend schudt verkrachter af door voor auto te vliegen

Vrouwtjeseenden hebben het niet gemakkelijk, als het om de voortplanting gaat. Mannetjes trouwens ook niet. De woerd heeft slechts drie maanden per jaar een penis en zijn kinderen hebben een levensverwachting van maar anderhalf jaar. Vandaar dat áls hij kan bevruchten, hij er ook werk van maakt. En de wilde woerd is vaak niet alleen. Daarom de regelmatige beelden van agressieve woerden die met z'n allen een vrouwtje belagen, boven of ónder water.

De vrouwtjeseend heeft in de loop van de evolutie een effectief afweermiddel tegen verkrachting ontwikkeld. De penis van de mannen is schroefvormig. De cloaca van de vrouwen is ook gewonden, maar zo dat de penis er niet in past. Alleen als mevrouw echt zin heeft in seks, draait ze haar lijf zo, dat meneer wél kan penetreren.

Televisie-boswachter Arjan Postma is in dit dossier op een nieuwe ontwikkeling gestuit. Vrouwtjeseenden lijken een tactiek te hebben ontwikkeld waarmee ze de mannetjes kunnen afschudden. Meerdere keren zag hij hoe een vrouwtjeseend met een mannetjeseend achter zich aan langs een polderweg vloog, om op het laatste moment voor een auto langs te duiken. Postma nam meerdere keren waar hoe de onoplettende mannetjes daarna werden geschept door een auto.

Postma vermoedt dat vrouwtjeseenden de infrastructuur gebruiken om zichzelf te redden. Om deze theorie te bewijzen, heeft hij hulp nodig. Rijdt u regelmatig over zo'n polderweg? Tel dan het aantal dode mannetjeseenden (met groene kop). Mail de gegevens naar NTR-wetenschapsprogramma 'De Kennis van Nu': dekennisvannu@ntr.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden