Weblog

Een zwarte Amerikaan stemt op een Democraat

Chester Newsom in zijn werkplaats. Beeld Erik van Zwam
Chester Newsom in zijn werkplaats.Beeld Erik van Zwam

"Een zwarte Amerikaan stemt op een Democratische presidentskandidaat." Chester Newsom (68) leest zijn krant in een stoel in de kelder van het gebouw op de hoek van Main Street en Court Avenue. Twee blokken verder stroomt de Mississippi door bluesstad Memphis. Newsom is schoenlapper en deelt de ruimte in het souterrain met twee kappers.

Erik van Zwam

Als hij zijn nieuwe klant ziet, vouwt Newsom zijn krant op en wijst op de hoge stoel. Chester, zo wil Newsom genoemd worden. Hij bestudeert de kleur van de schoenen en kiest zorgvuldig het schoensmeer. Chester weet nog goed dat John F. Kennedy tot president werd gekozen. Het was een roerige tijd, zeker als het om rassenkwesties en segregatie ging. Hij was twaalf jaar en bij hem thuis was het na de verkiezing feest. "Mijn moeder en vader stemden op Kennedy. Ze stemden altijd op de Democratische Partij. Zo ben ik opgevoed en zo stem ik nog steeds."

Onder president Kennedy werden de eerste stappen naar gelijkheid gezet. "In die tijd werden we nog 'niggers' genoemd, alsof we een minder soort mensen waren." Chester diende bij de marine en was gestationeerd op de Filippijnen, Vietnam, Duitsland en Hawaï. Nu hij gepensioneerd is, verdient Chester wat bij als schoenlapper. Hij wrijft de schoenen goed in met schoensmeer. "Je moet dat elke twee weken doen."

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

In de Verenigde Staten is Main Street, de hoofdstraat, het centrum van menig metropool en plattelands gehucht. Trouw-verslaggever Erik van Zwam volgt de machtige Mississippi van het hoge noorden naar het diepe zuiden. Onderweg stopt hij steeds in Main Street ergens langs de rivier om de lokale stemming te peilen over de presidentsverkiezingen. Dit is de vijfde aflevering van zijn blog vanuit Memphis Tennessee.

Bij de komende verkiezing stemt hij op Hillary Clinton. En Bernie Sanders dan, toch ook een Democraat? "Wie?" grijnst Chester. Nee, Clinton is voor hem de enige keuze. "Hillary belooft niet te bezuinigen op de sociale zekerheid en op medische kosten. Donald Trump zal dat wel doen. Daarom stemmen alle zwarte mensen in Memphis op Hillary Clinton", legt hij uit terwijl de borstel razendsnel over de linkerschoen glijdt.

Memphis ligt in Tennessee, een staat van 'red necks'. In de stad zelf leven voornamelijk Afro-Americans met en laag inkomen en weinig kansen. "Hillary doet wat voor arme mensen", zegt Chester zonder op te kijken. "Banen zijn hier moeilijk te vinden. Als je een goede opleiding hebt, is er wel werk, maar anders niet." Daar moet iets aan worden gedaan, vindt Chester. Zelf is hij tevreden met zijn pensioentje en het werk als schoenlapper, als kleine zelfstandige. Hij moet er niet aan denken om achter de geraniums te zitten. Werken en onder de mensen zijn houden hem scherp en fit.

"Donald Trump? Ik heb niks met hem. Ik geen hekel aan de man, maar ik ben donker en dan stem je op een Democratische kandidaat." Zo zit dat. En zo liggen veel stemmen al voor de verkiezingen vast. Met snelle bewegingen haalt hij een doek over de schoenen. Als ze glimmen, knikt hij goedkeurend. Volgende klant.

Beale Street in Memphis Beeld Erik van Zwam
Beale Street in MemphisBeeld Erik van Zwam
De Mississipi in Memphis Beeld Erik van Zwam
De Mississipi in MemphisBeeld Erik van Zwam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden