Een zorgeloze middag voor PSV

Knullig verdedigen doet FC Utrecht de das om. PSV-talenten Maher en Willems tonen vooruitgang.

FC UTRECHT1 PSV5

Terug achter de eigen dijken kon de koploper van Nederland gisteren op adem komen en zijn cijfers in de tiende speelronde verfraaien. Enkele dagen nadat PSV zich in de Europa League uiteindelijk gelukkig had mogen prijzen met een 1-1 gelijkspel tegen de Griekse subtopper Panathinaikos, was er in de nationale liga in een op papier lastig uitduel al gauw geen vuiltje aan de lucht geweest.

Na drie vroege doelpunten was PSV al klaar geweest met FC Utrecht, dat met 1-5 werd verslagen ¿ rijkelijk toevallig dezelfde cijfers als vorig seizoen, onder nochtans andere omstandigheden. Bij PSV was de destijds net begonnen coach Cocu er in een zware fase iets van verlichting mee geschonken, nu heeft hij enige vaste grond onder de voeten. FC Utrecht werd indertijd geleid door Wouters, de zakelijke trainer die na het seizoen moest wijken voor Alflen.

Die wil aanvallend spelen met FC Utrecht, alsof dat kan en zou moeten met een middenmoter ¿ en gisteren werd het kromme daarvan onderstreept. Volgens de mode in het argeloze Nederland had FC Utrecht de koploper, de beste nationale ploeg van in elk geval dit moment, onder druk willen zetten. Na twee verdedigingsfouten was PSV al ontglipt, op een in vele opzichten weer tekenende middag in onze voetbalpolder.

Alsof ze nog niet pijnlijk genoeg zijn, de verschillen tussen Europa en de eredivisie, waren ze in Utrecht in kort tijdsbestek nog eens uitvergroot. In het eerste kwartier had Maher de bal onbelemmerd kunnen intikken na een afgemeten voorzet van verdediger Willems (0-1). Dat had kunnen gelden als een geslaagd duet van twee talentvolle spelers die na een periode van verval dan wel hinderlijke grilligheid de weg omhoog weer lijken te hebben gevonden.

Maar latere verrichtingen konden zo serieus al niet meer worden beoordeeld. Weldra waren de verhoudingen ingrijpend verstoord na een staaltje van Nederlands verdedigen van FC Utrecht-back Van der Maarel. Vier minuten nadat hij zijn eerste gele kaart had gezien, na een wilde tackle op Depay, vloerde de gedesoriënteerde Van der Maarel spits De Jong in het strafschopgebied. Hij kon inrukken, Depay benutte de strafschop en de wedstrijd was, halverwege de eerste helft, gespeeld (0-2).

Luttele minuten later kon nota bene controlerende middenvelder Hendrix, ook zo'n PSV'er in ontwikkeling, de Utrechtse speelhelft oversteken en tweede doelman Verhoeven in twee instanties passeren (0-3). Zo kan het gaan in Nederland, en in Utrecht bij uitstek klinkt dan al gauw de rauwste redeloosheid van de tribunes. Gefrustreerde fans richtten zich met spreekkoren op arbiter Nijhuis, op wiens beslissingen niets af te dingen was geweest - wat op een sportief al verpeste middag de dwaze sferen opriep die de Galgenwaard vaker vullen.

Met geregisseerde aanmoedigingsgeluiden uit de stadionboxen werd getracht het gezang te overstemmen en, uit vrees voor KNVB-sancties, de aanhang tot zwijgen te brengen. Nijhuis liet stug doorgaan, en dat was in alle opzichten het beste: de grofste tribuneminderheid werd genegeerd en alle rompslomp werd vermeden van het stilleggen ¿ of erger nog ¿ van een al lang en breed uit het lood getrokken voetbalwedstrijd.

In het loze vervolg kon zowaar het tiental van Utrecht zich nog even laten gelden, met een krachtige koptreffer van Boymans na een voorzet van Oar (1-3). De spits was zelfs nog dicht bij een tweede treffer geweest, alvorens het allengs onzorgvuldiger PSV in de slotfase wegliep door een passend eigen doelpunt van Kum, na een voorzet van Willems (1-4) en een countertreffer van de als invaller teruggekeerde Wijnaldum (1-5).

Waarna coach Cocu de twee kanten kon belichten: het lichte verval juist na de rode kaart, als bewijs dat PSV er nog niet is (en kan zijn), en wel degelijk ook de vooruitgang. De middag mocht er dan niet één voor vergaande gevolgtrekkingen zijn geweest, langzamerhand mag toch een toenemend gewicht worden toegekend aan de flatteuze cijfers van de koploper - in eigen land dan.

Cocu: Het team is gegroeid

PSV-trainer Cocu toonde zich grotendeels tevreden na de 1-5 zege bij FC Utrecht. Maar hij liet een periode van ogenschijnlijke gemakzucht bij 0-3 tegen een tiental van Utrecht niet onbesproken. "Dat is een punt waarop we ons moeten verbeteren", sprak Cocu. "Maar tevredenheid overheerst over de manier waarop we dit karwei drie dagen na een Europese wedstrijd hebben aangevat."

FC Utrecht-coach Alflen constateerde dat PSV is gegroeid. "Je kunt zeggen dat het naïef is om tegen PSV druk te zetten, omdat ze goed kunnen counteren. Maar ook op een andere manier had je het moeilijk gekregen, want ik vind dat PSV meer is dan alleen de counterploeg die het enkele weken geleden nog was. Door kinderlijk, naïef verdedigen stonden we voor een onmogelijke taak, maar in de tweede helft was ik nog wel trots op mijn ploeg."

Cocu bracht de progressie van PSV onder woorden. "De ploeg voelt beter aan wat een wedstrijd nodig heeft. Het team is gegroeid, maar dat hoort ook zo. Vorig jaar begonnen we met een nieuwe ploeg, de kern daarvan is gebleven. We hebben steeds gezegd dat we tot het laatst willen meedoen, maar de weg is nog lang. Het is aan ons om deze lijn vast te houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden