Een zomer van kliklaminaat, Linda's bank en steile krengen

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Natuurlijk, ook in het reces werken politici heel hard. Toch heeft Twitter in de zomer iets van een vakantiealbum. Een tijdlijn vol kiekjes die je op Haagse vergaderdagen niet zo snel zou zien. Plaatjes die onvermoede talenten, hobby's en vakantiebezigheden blootleggen.

Zo maakten Kamerleden ons deelgenoot van een ochtendduik in de Noordzee, een eigen huwelijk, een ooruitspuitsessie bij de huisarts en karweitjes in en om het huis. De socialistische amateurtimmerman Paul Ulenbelt hield via Twitter iedereen op de hoogte van het kliklaminaat dat hij thuis legde. Met tips voor andere klussers over plakplinten, verzinkboren en kapzagen.

Sportieve kanten zagen we ook. We wisten al dat hardlopen een gedeelde passie is van veel politici; menigeen jogt voor de vergaderingen door de Scheveningse duinen. Maar met meer tijd om handen zijn zomers ook de fietsers zichtbaar. Zoals Halbe Zijlstra; gevolgd door een camera van de NOS bedwong hij de Col des Chevrères. Een 'steil kreng', aldus de uitgeputte VVD-fractievoorzitter op de 914 meter hoge top.

Ook iets van het reces, politici die plots opduiken bij apolitieke programma's. Zijlstra en Frans Timmermans nipten wijn bij Mart Smeets. Jet Bussemaker kroop samen met Jan Smit op de bank bij Linda de Mol, die hen meteen als de 2J's aanduidde. Er mocht ge-je en ge-Jet worden en Linda mocht vragen hoe Jet haar man had ontmoet. Ze vertelde over de blind date bij het Stedelijk Museum in Amsterdam en de vrijpostige eerste zoen diezelfde dag.

Spijkerjack

We zagen politici deze zomer niet alleen andere dingen doen, ze zagen er ook anders uit. Inderdaad, net mensen. Op de heidag van het kabinet in het Twentse Diepenheim, een idee van prille inwoner Henk Kamp, was casual de kledingafspraak. Dus zagen we kabinetsbenjamin Eric Wiebes plotseling in spijkerjack, Jetta Klijnsma in fleecetrui en Lilianne Ploumen op sneakers.

Ook dook beeldmateriaal op van een PvdA-samenzijn op het erf van hobbyboer Jeroen Dijsselbloem. De gastheer, gekleed in blauwe polo, klom op een goed moment op een bankje om partijgenoot Lodewijk Asscher een bak ijswater over het hoofd te gieten in het kader van een geldinzamelingsactie voor spierziekte ALS. Het doorgaans zo keurige imago van beide ministers spoelde even van hen af.

Lef kan Asscher niet worden ontzegd, zo werd deze zomer ook op Lowlands duidelijk. Op sneakers eindigde hij zijn toespraak door een nummer van De Dijk in te zetten. Helaas, grote bekendheid bij het publiek leek het lied niet te genieten. "Dit is het moment dat jullie aardig zijn en mij gaan helpen", probeerde Asscher na een paar zinnen solo nog, tevergeefs.

Lingo

Het heeft iets vermakelijks om politici van een andere kant te zien. Om ze eens niet over begrotingen of koopkrachtplaatjes te horen praten. Eens niet in identiteitsloze pakken voor de camera te zien staan. Eens niet de touwtjes in handen zien hebben.

Maar iets gênants en meelijwekkends heeft het ook. Arme politici, denk je onwillekeurig. Door voorlichters is hen vast ingefluisterd dat het goed is om af en toe je persoonlijke kant te laten zien, maar willen we het echt allemaal zien? Willen we niet gewoon dat ze het land goed besturen?

Nu het parlementaire jaar weer begint, zal het met zulke precaire momenten weer even gedaan zijn. Vrijetijdskloffies verdwijnen in de kast en foto's van werkbezoeken vervangen de zomerkiekjes.

Alhoewel, lang hoeven we niet te wachten om politici weer op onwennig terrein te zien opereren. Komende maandag doen de Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Jasper van Dijk (SP) mee met 'Lingo'.

Gênante momenten

1.Jan Peter Balkenende, die van een skateboard valt

2.Job Cohen, in de polonaise bij Omroep Max

3.Wim Kok, in Eritrea op een kameel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden