Framing

Een ziekenhuis een ‘stapel stenen’ noemen, dat is makkelijk scoren voor de oppositie

Een spandoek met de afkorting Rest In Peace bij het MC Slotervaart.Beeld ANP

Het Slotervaart-ziekenhuis is failliet en iets dergelijks dreigt voor meer ziekenhuizen. Wat vindt minister Bruno Bruins daarvan? “Het ultieme doel is goede patiëntenzorg”, zegt hij. “Is het niet in het ene ziekenhuis dan in het andere. Het gaat niet over het bewaken van een stapel stenen.”

PVV-Kamerlid Fleur Agema reageert. De minister noemt een ziekenhuis een stapel stenen, zegt ze. Terwijl werknemers in tranen zijn. Het maakt weer eens heel duidelijk hoe groot de kloof tussen politiek en burgers is.

Leefbaarheid

We kennen het frame van ‘een stapel stenen’ of van ‘stenen stapelen’ uit de wereld van de woningcorporaties. De corporatie is een huismeester in de wijk, weet wat er leeft in de wijk en kan dus een bijdrage leveren aan leefbaarheid van de wijk - kan meer doen dan ‘stenen stapelen’.

Wat is het verschil met de stapel stenen van Bruins?

Natuurlijk kun je zeggen dat een corporatie en een ziekenhuis meer zijn dan een stapel stenen. Een corporatie zorgt voor leefbaarheid, een ziekenhuis voor goede zorg. Dat zijn positieve dingen. Maar de stapel stenen van Bruins is gekoppeld aan iets negatiefs - de sluiting van een ziekenhuis. Het trieste van failliete corporaties en failliete ziekenhuizen is dat ze ‘slechts nog’ een stapel stenen zijn - en dus moet je ze geen stapel stenen noemen.

‘Meer dan’ een stapel stenen klinkt krachtig, ‘slechts nog’ een stapel stenen klinkt harteloos. En maakt het voor Agema makkelijk scoren.

Door een slimme term te gebruiken, beschrijf je niet alleen de werkelijkheid, je maakt haar ook, zo laat bestuurskundige Hans de Bruijn zien in zijn wekelijkse rubriek. Zie ook trouw.nl/framing.

Lees ook:

Kamer: Waar was u, minister Bruins, toen er ziekenhuizen failliet gingen?

Minister Bruno Bruins (VVD) had moeten ingrijpen toen er in twee dagen tijd een ziekenhuis failliet ging en de patiënten halsoverkop naar andere ziekenhuizen moesten worden overgebracht. Dat vindt de oppositie in de Tweede Kamer, maar ook regeringspartij D66 eist dat Bruins zijn fouten erkent. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden