Eén zieke en winst wordt verlies

Verzekeraar Aon: MKB onderschat kosten van langdurig verzuim

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Drie jaar? Nee. Vier jaar dan? Fout. Een werkgever heeft in het uiterste geval twaalf jaar lang kosten aan een zieke werknemer. Bij veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is dat niet bekend, blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Aon. "De kennis van MKB'ers over de wetgeving schiet tekort", zegt de verzekeraar, die erop wijst dat een werknemer die arbeidsongeschikt raakt voor kleine bedrijven het verschil kan betekenen tussen winst en verlies.

De ondernemers of de personeelsmanagers van een klein of middelgroot bedrijf weten ook niet welke arbeidsongeschiktheidsuitkeringen er allemaal zijn, blijkt uit het onderzoek. En het is eveneens vaak niet bij hen bekend dat de verplichtingen voor zieke werknemers ook gelden voor mensen met een tijdelijk contract.

Dat werkgevers in het midden- en kleinbedrijf niet goed op de hoogte zijn van de wetgeving rondom zieke werknemers, vindt de brancheorganisatie MKB Nederland niet zo raar. "Je verdiept je vaak pas in de materie als het je overkomt. Werkgevers die kampen met veel zieken of die te maken hebben met langdurig verzuim van personeel, weten echt wel hoe het zit."

Een kwart van de ondernemers denkt dat ze bij arbeidsongeschiktheid niets hoeven bij te dragen, meldt Aon. Deze werkgevers denken dat de overheid dat geheel voor haar rekening neemt. In werkelijkheid zijn ze - indien nodig - nog tien jaar lang verplicht een premie voor de uitkering van de langdurig zieke werknemer te betalen. De kosten kunnen oplopen tot twee ton.

Voor een kleine ondernemer is dat een bizar hoog bedrag. Driekwart van de werkgevers met minder dan zeven man in dienst, verzekert zich dan ook, blijkt uit eerder onderzoek van het bureau Ape. Van de bedrijven die tussen de zeven en vijftien werknemers in dienst hebben, heeft 85 procent een verzuimverzekering afgesloten. Daarna daalt het, tot een kwart van de bedrijven met meer dan honderd werknemers.

Zij verzekeren zich om meerdere redenen niet. Ze vinden of de premie te duur, of vinden dat ze het risico zelf wel financieel kunnen dragen, of gokken erop dat ze geen personeelslid zullen treffen dat langdurig ziek raakt. Tachtig procent van de zieken is immers binnen twee weken weer terug op de werkvloer.

Een verzuimverzekering beslaat gemiddeld zo'n 6 procent van de totale loonkosten. Al hangt het er vanaf wat voor verzekering je afsluit. Werkgevers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen de eerste paar weken het salaris zelf door te betalen, dan is de premie lager. Kampt het bedrijf al jaren met een hoog ziekteverzuim, dan gaat de premie omhoog.

"De risico's van niet verzekeren worden onderschat", meent verzekeraar Aon. "Dat komt door het gebrek aan kennis. Slechts een klein deel van de werkgevers weet daadwerkelijk waar het over gaat." MKB Nederland ziet dat anders. "Onze leden weten heel goed dat de werkgeversverplichting is doorgeslagen. Het is toch niet zo gek dat ondernemers niet weten dat de premie voor de WGA-verzekering deels sectoraal en deels individueel is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden