Een zeldzame Copier van Marktplaats

De Belgische vrouw die deze karaf op Marktplaats had gezet, wist niet wat haar overkwam. Ze werd overspoeld met biedingen, die almaar hoger werden. Dat het een karaf was van de bekende glaskunstenaar Andries D. Copier (1901-1991) wist ze. Maar kennelijk was dit een bijzonder exemplaar. Ze stuurde een mailtje met foto naar het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Dat bezit de grootste collectie glas van Copier, die van 1914 tot 1971 bij de Glasfabriek Leerdam werkte. Conservator Hélène Besançon wist niet wat ze zag. De ontwerptekeningen voor deze karaf uit 1930 kende ze wel. Die staan ook in de in 2011 verschenen oeuvrecatalogus Copier Compleet. Maar nog nooit had ze de karaf in het echt gezien. Er zijn er ook maar een paar van gemaakt, als prototype. Omdat de verkoop niet liep, is dit model niet in productie genomen.

Toen de Belgische hoorde hoe zeldzaam haar karaf was, besloot ze dat hij voor een groot publiek zichtbaar moest blijven. Met steun van de Vereniging Rembrandt en het P. H. Soeters Fonds voor 20ste-eeuwse Glaskunst heeft het Glasmuseum de karaf kunnen kopen. Voor een lager bedrag dan de Belgische ervoor had kunnen krijgen via Marktplaats, vertelt Caroline van Diest van het museum. "Daarvoor is het museum haar erg dankbaar." De vrouw wil anoniem blijven. Ze heeft de karaf gekregen uit de nalatenschap van een hotel.

Bijzonder aan de karaf is dat het ook een nieuwe stap in het werk van Copier laat zien. In opdracht van de Gero-fabriek combineerde hij in zijn ontwerpen glas met metaal, in dit geval een verzilverd montuur.

De geometrische vormgeving sluit aan bij de ontwerpen van de architecten van De Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid. Copier was daarmee in 1927 op een architectuurtentoonstelling in Stuttgart in aanraking gekomen. Het museum had al een modernistisch vormgegeven bowl-set die ook getuigt van de samenwerking tussen Copier en de Stijl- architecten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden