Een zegen voor het Nederlandse voetbal? Reacties op de deal met Murdoch

Cabaretier Tijl Beckand, via Twitter (@TijlMTBeckand)

"Ik heb eens zitten rekenen, maar 1 miljard voor 12 jaar eredivisierechten... Dat is bijna 100 miljoen per goede wedstrijd." #Murdoch

(Sport-)journalist en presentator Frits Barend

"Het is een zegen dat Rupert Murdoch zich inkoopt in de Nederlandse voetbalwereld. De clubs worden daar financieel beter van en dat is goed nieuws. Op dit moment verdwijnt elk talent uit Nederland en daar is maar één reden voor: geld.

"De verschillen tussen onze competitie en die in toplanden als Spanje en Engeland zijn extreem. Maar die extra miljoenen die de Nederlandse clubs dankzij de deal met Murdoch krijgen, zijn wel degelijk van belang. Dinsdag verloor Feyenoord van Dinamo Kiev. Met een goede spits hadden ze gewonnen."

Marketingdeskundige Frank van den Wall Bake

"Nederland staat wat betreft betaaltelevisie nog in de kinderschoenen. Er ligt hier op dit gebied een terrein braak, maar we hebben wel een sportcultuur. Ik denk dat de consument zeker bereid is meer te gaan betalen voor sport op de televisie. Als het aanbod maar goed is. En met het bord op schoot om zeven uur zondagavond naar de samenvattingen kijken, is er straks ook niet meer bij. Het wordt een paar uur later. Dat zal nog wel enige commotie geven, maar uiteindelijk ben ik er van overtuigd dat dit minder gevoelig ligt dan iedereen denkt. Voor iets meer geld krijgt de klant straks een mooie live-wedstrijd om zes uur. Dat is ook wat waard."

Oud-tennisser Raemon Sluiter, via Twitter¿(@raemonsluiter)

"Die Rupert Murdoch heeft natuurlijk Feyenoord zien voetballen gisteravond. Meteen de rechten gekocht. Goed voetbalnieuws voor NL." #Eredivisie

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam, via Twitter (@martijnvdam)

"Prachtig dat clubs veel geld krijgen, maar samenvattingen moeten wel zondag om 19.00 uur voor iedereen te zien blijven." #eredivisie #murdoch

Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal, via Twitter (@hanslaroes)

"Betalen voor voetbal aan Rupert 'the phone-hacker' Murdoch? No way, Jose - ga wel turnen kijken."

Henri van der Aat, commercieel directeur Ajax)

"Het is een goede deal, maar we moeten het niet overdrijven. We komen iets dichter bij Engeland, maar het is nog lang niet genoeg om financiële aansluiting bij de Europese top te krijgen."

Jan de Jong, algemeen directeur NOS

"Het einde van NOS Studio Sport is wel vaker aangekondigd, met Sport 7 en Talpa. Ik geloof dat het instituut Studio Sport zo sterk is dat we ook deze aanval zullen overleven. Maar dat het impact zal hebben, is zeker. Die samenvattingen zijn alleen al een hartstikke belangrijk fundament."

Frits Barend

"Wat een overdreven gezeur over dat 'bord op schoot om zeven uur'. Het slaat nergens op dat alle samenvattingen per se op dat tijdstip opgediend moeten worden. Het is betaald voetbal, dat kost geld.

"Een cabaretier als Youp van 't Hek komt ook pas op tv nadat hij eerst in het theater is geweest. En die omroep betaalt daar ontzettend veel voor. Stel dat die samenvattingen pas om negen uur 's avonds te zien zijn; dan kijk je maar met je kinderen naar betaalzender Eredivisie Live."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden