Boekrecensie

Een zeer smeuïg standaardwerk voor jongeren over de rechtspraak - ook handig voor volwassenen

"Legaliteitsbeginsel, jurisprudentie, lokaalvredebreuk: alleen al vanwege het ingewikkelde taalgebruik lijkt het recht geen voor de hand liggend onderwerp voor een kinderboek."Beeld Thinkstock

Ill. Margot Westermann.
Lemniscaat; 247 blz.
€ 19,95.
Vanaf 12 jaar.

Bas Maliepaard

Legaliteitsbeginsel, jurisprudentie, lokaalvredebreuk: alleen al vanwege het ingewikkelde taalgebruik lijkt het recht geen voor de hand liggend onderwerp voor een kinderboek. Annet Huizing dacht daar gelukkig anders over. Ze schreef een fantastisch standaardwerk voor de jeugd (ook leerzaam voor volwassenen) over het recht in Nederland: actueel, helder, doorwrocht en vol smeuïge voorbeelden.

Het non-fictieboek op stoeptegelformaat is bovendien weergaloos geïllustreerd en vormgegeven door Margot Westermann, met in het hart uitklappagina's met handige schema's over bijvoorbeeld de 'route' van strafbaar feit naar straf.

Om de lezer er meteen van te overtuigen dat het recht niet saai is, opent Huizing met het bizarre verhaal van de 'zweetvoetenman'. Deze Teunis T. krijgt in 2001 een toegangsverbod van de Technische Universiteit Delft, omdat zijn voeten zo erg stinken dat hij andere bezoekers tot last is. De man vecht dit besluit aan tot aan de Hoge Raad toe, maar vangt bot.

Dit soort humoristische casussen zijn prettige intermezzo's tussen de heftige kost die Huizing ook aansnijdt. Zoals de zaak van kindermisbruiker Robert M. Waarom deden zijn advocaten eigenlijk hun best voor hem en mikten ze zelfs op vrijspraak? Dat gaat toch volledig in tegen je rechtsgevoel?! Knap hoe zorgvuldig Huizing dit soort heikele kwesties toelicht.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld rv
Beeld rv

Naast een enkel beroemd arrest van lang geleden, komen vooral recente zaken en gebeurtenissen aan de orde. Dat maakt het boek herkenbaar en relevant voor (jonge) lezers en zeer bruikbaar in lessen maatschappijleer. Ook voor toekomstige en beginnende rechtenstudenten is het wat dat betreft een waardevol overzicht.

Kreeg Geert Wilders wel een eerlijk proces? Deed de politie aan etnisch profileren toen ze rapper Typhoon staande hielden? Waarom is 'gratis' films downloaden diefstal? Mag je jouw gestolen fiets terug stelen? En hoe kon het gebeuren dan Lucia de B. ruim zes jaar onschuldig vastzat?

Huizing schrijft onomwonden en allesbehalve braaf, al waarschuwt ze netjes (en met een vette knipoog) dat lezers die overgevoelig zijn voor schuttingtaal het hoofdstuk 'Mag je 'f*ck de koning' roepen?' (over vrijheid van meningsuiting) beter kunnen mijden.

Het boek is op onjuistheden gecheckt door een indrukwekkende lijst proeflezers van onder meer de Raad voor de Rechtspraak. Klasse!

null Beeld rv
Beeld rv

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden