Een zeer productieve Kamer met gedenkwaardige initiatiefwetten

Met meer dan zeventig initiatiefwetsvoorstellen op de teller heeft deze Tweede Kamer zich bijzonder productief getoond. "Het laat zien dat er in de Kamer veel ideeën leven, dat de Kamer haar eigen agenda wilde bepalen en niet alleen wilde afwachten waar het kabinet mee kwam", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman, die zelf vijf voorstellen indiende. "Ik vind het een van de mooiste middelen die je hebt als parlementariër. Je reageert dan niet op het kabinet, maar je doet het zelf."


Via wetsvoorstellen regelde de Kamer de totstandkoming van een Huis voor Klokkenluiders en het raadgevend referendum met een opkomstdrempel van 30 procent, maar gaf ze ook de eerste aanzet voor actieve donorregistratie en gereguleerde wietteelt. Over die laatste twee voorstellen moet de senaat zich nog buigen. Vooral in het laatste half jaar probeerden Kamerleden extra vaart achter hun voorstellen te zetten om ze nog voor de verkiezingen over de streep te trekken. Al kwam 15 maart te vroeg voor de klimaat- en asielwetten van PvdA en GroenLinks.


Het laatste initiatiefwetsvoorstel van deze Kamer komt waarschijnlijk op naam te staan van PvdA-Kamerlid Duco Hoogland, die gisteren op de valreep zijn 'Wet nuchter op weg' inleverde.


Zijn collega's Judith Swinkels (D66) en Jeroen Recourt (PvdA) probeerden gisteravond in de laatste uren van hun Kamerlidmaatschap de Eerste Kamer te overtuigen van hun initiatiefwet die huwen in gemeenschap van goederen moet beperken. "Een zelfbewuste en actieve Kamer", vat SGP'er Van der Staaij samen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden