Review

Een zee van geweld en een web vol intriges

Er is de laatste tijd sprake van een kleine invasie van Scandinavische thrillers. Daar heb ik niets op tegen, ik hou van de stijl uit het noorden. 'Honden van Riga' van de Zweedse schrijver Henning Mankell begint met het dilemma van twee zeelieden, die een vlot zien drijven waarin zich twee lijken bevinden. Hun lading kan niet door de beugel, daarom durven ze de vondst niet te melden, maar ze slepen het vlot wel naar de oever en alarmeren anoniem de politie. Inspecteur Wallander wordt op de zaak gezet. Het spoor leidt naar Letland en kort daarna komt een politieman uit Riga naar Zweden om een handje te helpen bij het onderzoek. Hij lijkt een integer man die veel weet van de achtergronden van het misdrijf, al spreekt hij dikwerf in raadselen. Maar dezelfde dag dat hij in Riga is teruggekeerd wordt hij vermoord en nu moet Wallander op zijn beurt naar Letland. Daar komt hij terecht in een zee van geweld en een web van intriges. Ook de politie kan hij niet vertrouwen, maar een ding weet hij zeker: hij koestert tedere gevoelens voor de weduwe van de vermoorde politieman.

De populariteit van Scandinavische thrillers brengt met zich mee, dat ook boeken van oudere datum worden vertaald. 'Honden van Riga' stamt uit 1992 en sindsdien is er veel veranderd in de Baltische staten. Maar dat hindert niet, wat goed is blijft overeind en 'Honden van Riga' is goed.

Het schetst een navrant beeld van een bezet land, verzonken in verdeeldheid en armoe. De sfeer, geladen van melancholie, is buitengewoon goed getroffen.

Houdt Mankel zich rigoureus aan de realiteit, Alan Blackwood speelt in 'In het land der blinden' leentjesbuur bij de science-fiction. Zijn anti-held Mickey Frasier is een aardige jongen. Een beetje dommig, dat wel, maar lief en aanhankelijk. En over het algemeen best gelukkig met zijn meisje en zijn hond. Hij heeft muzikale aspiraties, maar weet ook dat daar weinig van terecht zal komen. Dan doet hij iets heldhaftigs: hij redt een oude man die wordt ontvoerd. De enigmatische grijsaard, die zichzelf heeft getooid met de veelzeggende naam dr. Lugner, belooft hem iets te sturen dat zijn leven zal veranderen. Op stel en sprong ontspruit er een licht in zijn hersenen. De wiskunde en de chemie hebben geen geheimen meer voor hem, hij maakt prachtige liedjes, de openbaringen suizen door zijn hoofd. Daar staat tegenover dat de conversatie van zijn vrienden hem niet meer bevalt en dat hij wordt achtervolgd door de beste huurmoordenaars van de wereld. De nasporingen van een integere privé-detective voeren tot in de donkerste krochten van de Tweede Wereldoorlog waar monsters wonen.

Maar ze worden verslagen zoals het hoort.

Het verhaal is spannend en humoristisch. En behalve smiechten en supermensen komen we ook nogal wat doodgewone mensen tegen. Dat is weer eens wat anders en hoogst aangenaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden