Weblog

Een zak vol energie onder de vloer

Super simpel: onder de vloer een zak met water dat kan bevriezen en ontdooien... Beeld Solar Freezer
Super simpel: onder de vloer een zak met water dat kan bevriezen en ontdooien...Beeld Solar Freezer

Een zak vol water in je kruipruimte die je huis als het moet drie donkere winterweken warm houdt. En die pakweg 1600 kubieke meter gas per jaar  bespaart. Zo'n zak zou je toch allemaal wel willen?

Vincent Dekker

<10-10-2014: AANVULLING ONDERAAN>

'Nou, hij is niet in elk huis toepasbaar,' zegt Floris Wolters er meteen maar bij. Samen met broer Roderick bedacht hij de Solar Freezer, een zó innovatief warmte-opslagsysteem dat ze er maandag de Jan Terlouw Innovatieprijs mee wonnen.

Kruipruimte
Floris en Roderick passen het oude idee van een warmtepomp toe, zoals ook lezers in Heiloo en Groningen bijvoorbeeld doen. Maar ze hebben er warmte-opslag met behulp van aan toegevoegd, waardoor het systeem nog veel aantrekkelijker wordt.
De Solar Freezer koelt het water zoals een ijskast dat doet: het water in de ijskast wordt kouder, en de warmte die je aan het water hebt onttrokken, wordt aan de buitenkant van de ijskast afgevoerd. Die warmte kun je dus gebruiken om je huis te verwarmen. Het water zit bij de Solar Freezer niet in een ijskast maar in een 'zak' van vijf of zes kubieke meter die in de kruipruimte wordt gelegd.

Om met de Solar Freezer veel energie op te kunnen slaan maakt het systeem gebruik van het fenomeen dat de overgang van vloeibaar water van nul graden naar ijs van nul graden, stolling, veel energie oplevert, cq kost als je van ijs weer water wilt maken. Als de zon schijnt verwarm je het water, als je warmte nodig hebt haal je die er met de warmtepomp weer uit.
"Met zo'n zak onder de vloer moet je het hele jaar zonder gasaansluiting kunnen", aldus Floris Wolters. "De warmte-opslag moet voldoende zijn om in de winter drie weken zonder zon te kunnen overbruggen."

Weinig stroom
Het systeem gebruikt stroom voor de warmtepomp, maar dat is relatief heel weinig. "We hebben een zeer zuinige pomp ontwikkeld en mede daardoor heb je er maar 1500 kilowattuur per jaar voor nodig." Daarmee wordt dan 1600 kuub gas bespaard. Dat is een enorm rendement, want in principe staat een kuub gas gelijk aan zo'n negen of tien kWh stroom. Gebruik je een zuinige warmtepomp om warmte aan de buitenlucht te onttrekken, zoals her en der al gebeurt, dan heb je toch nog gauw 6000 kWh nodig om 1600 kuub gas te vervangen.

Over de kosten kan Floris nog geen exacte uitspraken doen. Het systeem is volgend jaar zomer als het goed is te koop, en dan zal de investering ook nog afhangen van de grootte van het huis. "Maar bij een gasprijs van ruim zestig cent per kuub, kom je op een terugverdientijd van zes tot maximaal 9 jaar. Dat is al wel zeker."

Vincent wil de zak
De kop boven deze aflevering had ik al meteen in mijn hoofd: Vincent wil de zak. Maar nee, dat kon het toch niet worden. Floris Wolters: "De Solar Freezer werkt met lage-temperatuur-radiatoren en vloerverwarming. Dat zal in heel veel huizen toepasbaar zijn, maar niet overal..."

Er gebeurt momenteel heel veel op het gebied van duurzame energie. Te veel voor dit weblog. Volg me ook via Twitter voor aanvullend nieuws: @VincentDekker4

Aanvulling
Een oplettende lezer stuurde mij een link naar een artikel over het gebruik van regenwater als warmtebron, en die techniek lijkt veel op die van de Solar Freezer. Maar volgens mede-uitvinder van de Solar Freezer Floris Wolters is er een cruciaal verschil: bij zijn systeem wordt gebruik gemaakt van de energie van faseverandering: de overgang van water van nul graden naar ijs van nul graden en terug: "Dankzij die energie kunnen wij een hele winter overbruggen zonder gasverwarming."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden