null Beeld
Beeld

ColumnHenk Hoijtink

Een zaakwaarnemer als onderkoning: het betaald voetbal is hevig in de war

Zoals Danny Rose zou ik het niet direct zeggen, maar je begreep hem wel meteen. “Ik geef geen fuck om het moreel van het land, er staan levens op het spel”, zei de voetballer van Newcastle United over de voorgenomen hervatting van de Engelse competitie.

Premier Johnson had gezegd dat een herstart van het voetbal het moreel van het volk een ‘zeer gewenste boost’ kan geven. Hou toch eens op met dat voetbal, zeg ik maar even met Rose, en met die populistische suggestie van het verlichtende effect ervan. Eens een paar maanden zonder, hoe erg of moeilijk kan dat nu werkelijk zijn?

Ja, er is geld mee gemoeid, aan tv-rechten bovenal, veel te veel geld. Daarom, en natuurlijk alleen daarom, wordt vandaag de competitie in Duitsland hervat, in lege stadions. De trainers moeten mondkapjes op, geen omhelzingen na doelpunten, omkleden en douchen in het hotel, vertelde Hoffenheim-trainer Alfred Schreuder in de Volkskrant.

Voetbal zonder publiek is niks, Playstationvoetbal, zei voorzitter Matthijs Keuning van het Supporterscollectief Nederland in Trouw. Een rake typering natuurlijk al, maar feitelijk is het dus nog onwezenlijker dan dat.

Ronkende analyses

Het moet maar doorgaan, dat voetbal, het mag niet breken, ook niet een beetje scheuren. Ronkende, gauw dramatische verhalen over de miljoenen – de rekensommen worden met één vingerknip gemaakt – die ook de bedrijfstak in Nederland zal mislopen. Ronkende analyses ook over het Nederlandse betaald voetbal dat zich compleet belachelijk maakte – het kon niet vet genoeg.

Wat was er gebeurd? Het betaald voetbal had niet met één mond gesproken. Tja, hoe kan Ajax hetzelfde zeggen als, pakweg, Emmen – om van Helmond Sport nog maar te zwijgen? Er was geen solidariteit, heette het, een in deze context dankbaar containerbegrip om holle verontwaardiging – van kleinere clubs én analisten – aan te zetten.

“We waren een bedrijfstak zonder plan, er was geen totaal­beleid”, zei PSV-directeur Toon Gerbrands, nooit te beroerd om de zaken gewichtig, met het air van zelfreflectie, neer te zetten. Alsof de mechanismen niet simpelweg dezelfde zijn als die in elke branche in tijden van selectie, van crisis: zoals winkels en cafés omvallen, ja, zo kunnen clubs omvallen of moeten interen – daar helpt geen solidariteit aan.

Nestor van de clan zit aan tafel

Het voetbal schijnt de koppen bij elkaar te hebben gestoken om een plan te maken. Spelersmakelaar Rob Jansen zit er ook bij. Sterker, het gebeurt op zijn initiatief. Ik zag hem zitten naast KNVB-directeur Eric Gudde: een zaakwaarnemer als onderkoning van het Nederlandse voetbal.

Laten we dat beeld wel even goed vastleggen. Over al die geldstromen in het voetbal was altijd een van de luidste jammerklachten dat de zaakwaarnemers met hun cumulerende commissies zoveel geld aan het voetbal onttrokken. Nu zit de nestor van de clan aan tafel, als een geaccepteerd partner, als een woordvoerder zelfs naar buiten.

Al sinds het niet meer gespeeld mag worden, is het voetbal hevig in de war – en dat wordt hier wel heel treffend uitgebeeld. Alfred Schreuder denkt dat Duitsers trotser op hun voetbal zijn dan Nederlanders, las ik. Als dat al zo is, wat zegt dat dan? Dat ze naar Playstationvoetbal willen kijken misschien.

Als het Rob Jansen-plan er komt, zal de KNVB zich daarmee opnieuw om steun tot de overheid wenden. Onze premier, die ik voetbal niet zo gauw een boost voor het moreel zie noemen, zal daar het zijne van denken, schat ik in. Trots is een groot woord, maar ik voel me er wel bij.

Redacteur Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden