'Een worst voorhouden om gemotiveerd te blijven'

turnen | Casimir Schmidt wil in 2020 naar de Spelen van Tokio. Maar daar kun je het niet elke dag over hebben, zegt zijn trainer.

ELINE VAN SUCHTELEN

Zijn trainer Jos van Klink kijkt streng toe, de armen over elkaar gevouwen. Als de andere turners die meededen aan de EK-kwalificatiewedstrijd in Tilburg hun tas inpakken, laat Casimir Schmidt het blokje magnesium over zijn handen gaan.

Terwijl de zaal wordt afgebroken zwaait de 21-jarige turner zijn benen over het paard voltige. De oefening, die in de wedstrijd niet goed ging, moet over. Tot driemaal toe. "Dit moest hij even rechtzetten", zegt Van Klink streng.

Het is een manier om zijn pupil scherp te houden, nadat het jonge talent tot zijn grote verdriet werd gepasseerd voor de Spelen van Rio. De meerkamper was jaren een vaste waarde in de Nederlandse mannenploeg. Turnde EK's en WK's en zat in de ploeg die zich voor het eerst sinds 1928 plaatste voor de Spelen.

De stoere, getatoeëerde turner mocht samen met Epke Zonderland en Bart Deurloo een hoofdrol spelen in een videoclip van de Nederlandse band Kensington. Die rol was onderdeel van het door de turnbond KNGU gelanceerde project 'Let's rock in Rio', een mogelijk historische deelname van een mannenploeg op de Spelen. Gerockt werd er alleen niet door Schmidt in Rio, want bondscoach Bram van Bokhoven passeerde hem en gaf de jonge Frank Rijken een plek in het team. Schmidt bleef thuis als reserve.

De allrounder kon het amper geloven. De uitleg naar buiten toe was dat Rijken een betere score neer zou kunnen zetten op rek, het toestel waar Nederland op begon in de teamwedstrijd, wat voor een 'vliegende' start zou kunnen zorgen. Schmidts zus Annabelle, voormalig turnster, vond het zo'n drogreden dat ze op Facebook tevergeefs een actie begon om haar broer alsnog naar de Spelen te krijgen. "Het is me meerdere malen uitgelegd", vertelt Casimir Schmidt in Tilburg. "Ik begrijp het ook wel, maar ik hoef het er nog niet mee eens te zijn. Maar ik ben niet de eerste die de Spelen mist, en ik zal ook zeker niet de laatste zijn."

Schmidt herpakte zich, bereidde zich voor op zijn rol als reserve en schoof in de zomer bij de NOS aan om commentaar te geven. Terug in de turnhal zocht trainer Van Klink manieren op zijn pupil te motiveren voor een nieuwe olympische cyclus richting Tokio in 2020. "Als je niet gehaald hebt wat je wilde halen, is het best moeilijk om iedere dag gemotiveerd te zijn", vertelt Klink.

Om de turner te prikkelen probeerde hij elke dag aan nieuwe doelen te werken. "Je moet hem een worst voorhouden. Nieuwe trucjes leren, spelletjes doen in de training, dat soort dingen. Je kunt het niet elke dag over Tokio gaan hebben, dat is pas over drie jaar."

Door het missen van de Spelen had Schmidt extra veel tijd om te werken aan de moeilijkheidsgraad van zijn oefening. Op vloer heeft hij een serie toegevoegd met een dubbele schroef, gecombineerd met een dubbele salto. In de kwalificatiewedstrijd voor de EK in het Roemeense Cluj in april mislukte zijn oefening nog met een landing op de billen. Schmidt: "Het is nog een beetje wisselvallig, tijdens het inturnen ging het wel goed. In de lucht voelde ik al dat het kansloos was."

Naast vloer probeert Schmidt ook op de andere toestellen een hogere moeilijkheid te krijgen. Op de WK van volgend jaar wil hij op rek vluchtelementen laten zien die Epke Zonderland en Bart Deurloo ook turnen. Door aan zijn acrobatiek te werken, hoopt Schmidt zich over drie jaar alsnog te kunnen bewijzen. Maar voorlopig richt hij zijn aandacht op de Europese en mondiale titeltoernooien. Als hij daar de komende jaren in de finales zit, komt Tokio vanzelf, is zijn motivatie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden