Een woning die energie oplevert, dat kan dus ook

Het is de bedoeling om kantoren om te bouwen tot appartementen. Beeld AP
Het is de bedoeling om kantoren om te bouwen tot appartementen.Beeld AP

Appartementen die meer energie produceren dan ze verbruiken? Het klinkt utopisch. Maar studenten van de TU Delft presenteren volgende week een prototype-ontwerp van precies dit concept. Met het resultaat gaan ze deze zomer naar Hongarije, om mee te doen aan een internationale competitie voor energiezuinige huizen.

Amber Dujardin

“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland”, zegt student bouwkunde Siem van Sluijs in een persverklaring. “De grote hoeveelheid inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters. Ongeveer 55 procent van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en presteren dus slecht. Ons ontwerp zou met deze uitdagingen kun-nen helpen.”

Het is de bedoeling dat kantoren worden omgebouwd tot appartementen en dat de gebouwen dan meer energie teruggeven dan ze verbruiken, onder meer door zonnepanelen over de hele gevel en betere isolatie en door het opvangen van regenwater

Daarnaast moeten bewoners de woningen naar believen kunnen aanpassen. Een appartement kan bijvoorbeeld groter of kleiner worden en er kan een makkelijk een extra slaapkamer of bad-kamer aan worden toegevoegd.

De studenten uit Delft doen mee aan de ‘Solar Decathlon Europe 2019’, een internationale wed-strijd die studententeams uitdaagt om een volledig functionerend huis te ontwerpen, bouwen en exploiteren dat is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit.

Van Sluijs: “Om te zorgen dat onze toekomstige generaties op een gezonde aarde kunnen leven, moeten gebouwen veranderen in producenten, vinden wij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden