Een wolf walgt van Roodkapjes
Als de wolf naar Nederland komt, kun je je maar beter voorbereiden. Les 1: ze verkleden zich nooit als grootmoeders.
Wat kinderachtig! Voordat je met het Wolvenspoor begint, moet je eerst een toversnoepje nemen zodat je in een wolf verandert. Gelukkig zitten er leukere dingen in de blauwe rugzak die je aan het begin van deze kinderwandeling krijgt. Een super-pen bijvoorbeeld waarmee je onderweg een puzzel moet oplossen, een kompas en een heuse verrekijker.
Het Wolvenspoor bij Ommen is een wandeling van 2,5 kilometer, tenminste voor de ouders die het pad volgen, langs de paaltjes met wolvenpoten. Voor kinderen die de opdrachten uit het bijbehorende boekje uitvoeren, is de tocht twee keer zo lang. De oplossingen vind je namelijk in het bos, weg van het pad, midden in de struiken en tussen de omgevallen bomen.
Deze wandeling laat je met de ogen van een wolf door het bos sluipen. Zodra op het pad een paal met een rode kop staat, moet je een nieuwe opdracht uitvoeren. Zo ga je als wolf in de struiken naar een konijn zoeken, dat een houten beeld blijkt te zijn. Of je moet met je kompas in de richting van 120 graden op zoek naar een uil. Of je moet over de hei rennen, waarna je kunt lezen dat echte wolven veel sneller kunnen lopen, en een jachtluipaard nog sneller. Je moet op zoek naar water, je klimt over boomstammen, en op het laatst glip je zelfs een nagemaakte dassenburcht in.
Al rennend, klimmend en kruipend, leer je steeds meer over het leven van de wolf. En dat is nodig ook, want de wolf rukt op naar Nederland. In 1897 werd de laatste wolf in Nederland gezien. Hij leefde daarna vooral in Polen, maar is nu weer naar Duitsland gegaan, en nog maar 200 kilometer van de Nederlandse grens verwijderd. De kans bestaat dat hij opeens opduikt in onze bossen, doordat er steeds meer kleine natuurgebieden aan elkaar vast zijn gemaakt, bijvoorbeeld met ecoducten. Dat zijn viaducten over snelwegen, maar dan voor dieren. Grote delen van de provincies Drenthe, Limburg, Gelderland en Brabant lijken erg op het gebied waar de meeste Duitse wolven nu leven. Dus waarom zou hij hier niet eens komen kijken?
De meeste natuurliefhebbers zouden dat geweldig vinden. Maar sommige mensen zijn minder blij. Ze zijn bang dat ze worden aangevallen als ze een wolf tegenkomen. Dat hebben ze namelijk altijd in sprookjes gelezen. Maar wolven lusten helemaal geen mensen. Als je ze tenminste met rust laat. Ze zijn banger voor ons, dan wij voor hen. En Roodkapjes vinden ze ontzettend smerig.