’Een WK-medaille is nog te hoog gegrepen’

Edwin van Calker en remmer Sybren Jansma behaalden zaterdag in het Duitse Königssee tijdens een wereldbekerwedstrijd een vierde plaats. Een opmerkelijke prestatie voor een Nederlands bobsleeduo, dat mede dankzij sportkoepel NOC-NSF snel progressie boekt.

Hij moet er een beetje om lachen, nu hij er mee wordt geconfronteerd. Edwin van Calker is sinds afgelopen weekeinde de beste Nederlander ooit in een tweemansbob in de wereldbeker. Beter nog dan Arend Glas, de piloot die jarenlang gezichtsbepalend was in het Nederlandse bobsleeën. „Fantastisch. Dat hadden we zelf nog helemaal niet verwacht.”

Van Calker zorgde zaterdag, samen met remmer Sybren Jansma, voor heel wat opschudding in Königssee. De vierde plaats die het tweetal opeiste werd gevierd als een overwinning – maar vooral ook als een morele opsteker in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver. In de Canadese stad moet de apotheose volgen van jarenlange opoffering. „Deze prestatie zien we als een bevestiging dat we op de goede weg zijn.”

Onder collega’s bleef de goede prestatie van Van Calker – die ook een viermansbob bestuurt – niet onopgemerkt. „We hebben erg veel reacties gekregen van de buitenwacht. Veel coaches vinden het interessant dat er eens een ander land de neus aan het venster drukt. Normaal strijden Canadezen, Duitsers en Zwitsers om de podiumplaatsen; allemaal grote boblanden. Dat wij daar ineens als een paar verdwaalde Nederlanders tussenstaan vindt iedereen wel mooi. Nu tenminste nog wel.”

Dat Van Calker zich tussen de wereldtop heeft genesteld, is voor een groot deel te danken aan NOC-NSF, dat hem na de Winterspelen van Turijn tot ’speerpunt’ benoemde. Met de financiële steun van de sportkoepel kan hij zich samen met de rest van het team ideaal voorbereiden op Vancouver. NOC-NSF gelooft in de missie van de bobsleeërs en denkt dat een medaille in 2010 tot de mogelijkheden behoort.

„Ik denk dat die bijdrage van NOC-NSF zeker belangrijk is”, zegt Van Calker. ,,Na voorgaande Spelen zag je vaak dat er twee jaar niets in de sport werd geïnvesteerd. Daardoor viel het bobsleeën elke keer een stukje terug, terwijl de grote landen zich gewoon door konden ontwikkelen. Wij bleven twee jaar stilstaan. Nu krijgen we de kans om vier seizoenen lang veel af te dalen. Dat geeft rust. En het begint zich nu langzamerhand een beetje uit te betalen.”

Om de definitieve stap te maken, is er echter meer nodig dan een zak met geld. Van Calker: „We behoren met onze start nu structureel tot de wereldtop, maar als we nog beter willen worden moet ook het materiaal goed zijn. In de tweemansbob hebben we dat aardig voor elkaar, maar met de viermansbob lopen we wat verder achter. We zijn nu aan het kijken hoe we dat kunnen oplossen.”

Het échte topmateriaal is voor Van Calker en de andere Nederlandse bobsleeërs vrijwel onbereikbaar. Landen als Duitsland en Amerika ontwikkelen in speciale fabrieken hun eigen sleeën en ijzers. „Die landen bouwen alleen voor de eigen piloten, als buitenlander kun je daar helemaal niet aan komen. Dus ben je aangewezen op de fabrieken die wél willen leveren en wél willen bouwen. Maar dat is niet de crème de la crème van wat er op sleegebied is te krijgen.”

Ondanks de goede prestaties van de afgelopen weken – een week voor Königssee werd hij al vijfde in de eerste run van de wereldbekerwedstrijd in St. Moritz – denkt Van Calker niet dat hij over twee weken op de wereldkampioenschappen in Altenberg voor een verrassing kan zorgen. „Een WK-medaille is nog te hoog gegrepen, al ligt de afdaling me wel. We moeten ons nu richten op een structurele plaats in de toptien van de wereld, dat is een eerste belangrijk streven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden