Een witte pan met bloemen in het veld

Aankomst van de kisten op Eindhoven.Beeld anp

Het licht van de avondzon strijkt langs het monumentje in het veld vlak naast het Oost-Oekraïense dorpje Grabovo. Het is een klein gebaar van herdenken van de dorpelingen, voor de slachtoffers van de vliegramp die hier vielen. Een witte pan met bloemen, een kaarsje en een paar knuffelbeesten liggen op een balk in het gras, waar vorig jaar een helse brand woedde.

In Grabovo stortten de motoren en de brandstoftanks neer. Veel slachtoffers kwamen terecht in de velden rondom het dorp. Milities van de separatisten, mogelijk verantwoordelijk voor het neerschieten van vlucht MH17, grendelden het dorp af. Inderhaast ingeschakelde mijnwerkers, geholpen door de lokale bevolking, liepen in de velden op zoek naar lichamen. De rebellen zijn er nu opnieuw, zo'n honderd man sterk, om de ceremonie morgen 'te beveiligen'.

'Nu een jaar later, herinneren wij ons hier de verschrikkelijke explosie, de vreselijke brand en de angst en afschuw bij iedereen die naar de crashsite rende', schreef het dorpshoofd van Grabovo, Vladimir Berezjnoj, afgelopen week in een brief aan alle Nederlanders.

Dubbele herdenking
Grabovo bereidt zich voor op een eigen herdenking. "We houden elk jaar een dienst om te bidden voor slachtoffers van oorlogsgeweld, en dat is altijd op de datum dat de Russische tsarenfamilie in 1918 is vermoord, óók op 17 juli", vertelt de dorpspriester van Grabovo, vader Sergej Barachtenko. "In de kerk zal het vooral gaan over de tsarenfamilie, maar dit jaar houden we bij de rampplek ook een speciale ceremonie. We gaan er vanuit de kerk in processie door het dorp naartoe en daar zal ik een dienst houden en er zullen enkele toespraken zijn", aldus de orthodoxe priester.

Vanwege de verschillende religieuze achtergronden van de slachtoffers, heeft hij vorig jaar al met de kerkleiding overlegd over hoe zo'n dienst zou moeten verlopen. "Met name bij het gebed was dat ingewikkeld", zegt vader Sergej. "Maar de kerkleiding was het met me eens om geen onderscheid te maken, want alle slachtoffers zijn kinderen van God, en God is er voor al deze mensen."

Vader Sergej, een rijzige man met een baard en een vlecht die de kerk in Grabovo al 25 jaar leidt, zegt dat hij de ceremonie in het vervolg elk jaar wil houden op de rampplek. "Ook deze mensen zijn slachtoffers van deze oorlog. Van deze herdenking wil ik daarom een traditie maken, absoluut."

Eenvoudig monument
Ook het naburige plaatsje Rozsipnoje zal een herdenking houden, bij een eenvoudig houten kruis dat bij de plaats staat waar de cockpit neerkwam. Het is er vorig jaar, veertig dagen na de catastrofe, neergezet op initiatief van de toenmalige burgemeester Oleg Mirosjnitsjenko. "Dat is een traditie in Oekraïne als er mensen zijn overleden", zegt hij. "Het is een eenvoudig monument, maar ook hier hebben mensen een plek nodig om te herdenken en bloemen en speelgoed neer te leggen".

Mirosjnitsjenko werd vorige week als burgemeester ontslagen door het separatistenbestuur na een conflict. "Mochten de nabestaanden een beter monument willen hebben, bijvoorbeeld een obelisk, dan vind ik dat een goed idee", zegt hij. "Helaas kan ik daar zelf door deze situatie niet veel meer aan bijdragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden