Een witte huid maakt het leven in Thailand makkelijker

Oud-model Phatsorn 'Mew Mew' Akaradejthananant verkoopt in haar zaken alleen veilige witmakers, zegt ze.Beeld Picasa

Pirada Anuwech weet het nog als de dag van gister. Toen ze als elfjarig meisje op een dag naar school ging, sprak de lerares haar onder vier ogen toe. Ze wees naar Pirada's arm. "Wat is dit", zei ze. "Heb je je niet gewassen vanochtend? Je huid is zo donker. Wat smerig."

Voor Pirada was het een van de vele momenten dat ze in haar jeugd werd gekleineerd omdat haar huid een tint donkerder was dan die van haar klasgenoten. Pirada - inmiddels 33 - weet nu dat ze niet de enige is. Een huid met een donkere tint wordt in Thailand vaak geassocieerd met smerigheid, armoede en een lage sociale status. Het heeft in het land geleid tot een miljoenenmarkt voor witmaakproducten. En tot discriminatie.

Chinese invloed
Dat merkte ook Parichart Chimkhlay (32). Op jonge leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar het noorden van Thailand. In het gebied geldt een grote Chinese invloed, waardoor veel inwoners er van nature een lichtere huidskleur hebben. De uit het zuiden afkomstige Parichart werd er uitgelachen en nagewezen. "Ze noemden mij 'blackie' en 'zwarte aap'", vertelt ze in Bangkok. "De mensen kijken je aan alsof je vuil bent, sommigen geloven zelfs dat je behekst bent."

Volgens hoogleraar antropologie Yukti Mukdawijitra zit het ingebed in de Thaise cultuur dat een witte huid goed is en een donkere huid slecht. Thai met een donker gelaat hebben daardoor vaak een gebrek aan eigenwaarde en voelen zich sociaal benadeeld, aldus Yukti tegenover Thaise media.

"Met een lichte huid denken mensen dat ze bij een hogere klasse horen, of een betere kans hebben de sociale ladder te beklimmen."

Parichart Chimkhlay: "Ze noemden mij 'blackie' en 'zwarte aap'."Beeld Ate Hoekstra

Een tv-spot van Unilever toonde vorig jaar aan hoe diep Thailands obsessie voor een lichte huid zit. In de advertentie werd een studente met een witte huid gepresenteerd als mooi en slim, een meer donkere studente werd neergezet als dom en in de war. Op het Thaise internet ontstond een fel debat over racisme en Unilever bood excuses aan voor de 'eventuele verwarring'. Maar de vooroordelen blijven.

Op de Chandrakasem Rajabhat Universiteit in Bangkok zal geen van de studenten erkennen donkere mensen te discrimineren. Wel vertellen de studenten tussen twee colleges door dat een donkere huid hun een sociale achterstand geeft. Dat maakt het volgens hen lastig om een baan te vinden.

Diep in de buidel tasten
Als donkere Thai kun je een leuke relatie bovendien wel vergeten. Zowel mannen als vrouwen gebruiken daarom witmaakproducten, waarbij vooral vrouwen vaak diep in de buidel tasten. Onuma Singpa (19) spendeert iedere maand ongeveer 1100 baht (27 euro) aan crèmes en lotions voor een witte huid, een klein fortuin voor een student. Ze heeft een wit gezicht, haar armen zijn bleek. "Het is mijn eigen keuze, maar als ik mee wil tellen, moet ik wel", zegt de studente. "Thaise jongens geven niets om donkere meisjes."

Pirada Anuwech ziet de ontwikkelingen hoofdschuddend aan. Sinds de pesterijen in haar jeugd heeft ze van alles geprobeerd om een lichtere huid te krijgen. Nu schaamt ze zich soms voor haar land. "Andere landen hebben het huidskleurdilemma al lang afgesloten, maar Thailand is nog aan het opgroeien. Toch zullen we het moeten accepteren. We zijn Thai, en we zijn nu eenmaal niet wit."

Pirada AnuwechBeeld Ate Hoekstra

Wildgroei aan witmakers

Crèmes, Vitamine C-drankjes, lotions en klinieken die zeggen de huid blijvend lichter te maken. In Thailand is een ongekende markt voor alles wat met whitening te maken heeft. Dit tot afschuw van experts in de gezondheidsindustrie. "Er is amper controle op de markt en door een gebrek aan kennis geloven mensen het blindelings als een advertentie zegt dat je na één dag wit kunt zijn", aldus Vatcharin Yothaksin, een dokter bij de cosmetische kliniek Nitipon. Met name producten waarin veel glutathion is verwerkt, zijn omstreden. "Die producten kunnen heel gevaarlijk zijn en je ontzettend ziek maken. Maar de voedsel- en warenautoriteit laat het iedereen verkopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden