Een wisseling van de sprintwacht

Jonge kampioenen Kai Verbij en Sanneke de Neeling ondergaan succes nuchter na gedevalueerd toernooi

ROB VELTHUIS

Met nationale sprinttitels voor nieuwkomers Kai Verbij (21) en Sanneke de Neeling (19) tekende zich een wisseling van de wacht af. Waarbij de triomf van Verbij voor de toekomst op sprintgebied meer solide oogt dan die van De Neeling.

De laatste onderging haar winst met een mengeling van vreugde en verbazing, zonder diep in te gaan op de vraag of die niet veelzeggend was voor het afgegleden niveau van de vrouwensprint. Haar uitspraak even eerder was veelzeggend genoeg: "Ik denk dat ik een van de eerste kampioenen ben die niet onder de 11 seconden kan openen. Heel apart."

Met een verwijzing naar haar ploeg en de geluksfactor zei ze zich te voelen alsof ze de Lotto had gewonnen. Voor een debutante en jongste sprintkampioene ooit, analyseerde zij nuchter: de 'supergoede' Jorien ter Mors was op de EK shorttrack, titelverdedigster Thijsje Oenema is ernstig ziek. Ze had ze er liever bij gehad.

Of De Neeling toekomst heeft als sprintster, is de vraag. Haar voorkeur ligt vanaf de 1000 meter bij de 1500 en 3000 meter. Op alle drie afstanden won ze vorig jaar zilver op de WK junioren, en zilver als allrounder.

"Ik ben een jonge schaatsster die nog zoekende is en alle kanten op kan. Ik houd mijn ontwikkeling voorlopig breed, samen met mijn trainer Jac Orie volg ik een meerjarenplan. Leren snelle rondes rijden, met de Olympische Winterspelen als doel. Deze titel is mooi, maar het gaat mij om het groeiproces."

In dezelfde trant reageerde Verbij. Ook hij kwam bovendrijven in een gedevalueerd toernooi. De met blessures geplaagde titelverdediger Hein Otterspeer, vorig jaar vice-wereldkampioen, zeilde op de eerste 1000 meter de boarding in. Olympisch kampioen Michel Mulder, een vormcrisis bestrijdend, verspeelde zijn kansen op het openingsnummer. Titelfavoriet Kjeld Nuis en zesvoudig kampioen Stefan Groothuis maakten door ziekte geen aanspraak op de twee te vergeven WK-tickets.

Ronald Mulder was de voornaamste oudgediende die Verbij achter zich liet. Samen met Gerben Jorritsma vormden zij een nieuw erepodium. Van de voorgaande zeven edities was daarop geen medaillewinnaar meer te bekennen. Zelfs die van de Winterspelen niet.

Twee jaar geleden werd Verbij wereldkampioen junioren op de 500 en 1000 meter. Daarmee bleef hij voor het grote publiek relatief onopgemerkt. In december werd hij Nederlands kampioen 500 meter, desondanks is hij vooral Big in Japan.

Als zoon van een Nederlandse vader en Japanse moeder werd de Japhollander, zoals hij zichzelf noemt, vijf weken gevolgd door een filmploeg voor het Japanse tv-programma 'Waratte Koraete', met een kijkerspubliek van 25 miljoen. "Na mijn Nederlandse titel 500 meter kreeg ik er op Twitter acht volgers bij. Na de documentaire steeg mijn aantal van 1400 naar 22.000. 86 procent van mijn volgers is Japans. Ik wilde alleen in het Nederlands tweeten, nu moet ik met de computer ook hen bedienen."

Verbij nam met De Neeling - ze trainden samen in Jong Oranje - alle tijd voor een ereronde met high fives, maar reageerde nuchter op zijn machtsgreep. Hij had meer op de 500 meter willen laten zien, zijn drukke programma staat feestvieren niet toe en ach, hij wilde, zoals elke Nederlandse schaatser zegt, 'een stap maken'. Want ooit wil hij wereldrecordhouder Koelizjnikov verslaan.

"Ik wist niet dat winnen mogelijk was, misschien realiseer ik het me nog niet. Ik hoor vaker dat ik tevredener mag zijn. Dat ben ik ook, maar ik ben rustig en toon het niet."

Misschien is het zijn Japanse achtergrond, Verbij zegt vooral door zijn moeder te zijn opgevoed. "In Japan voel ik me heel erg Nederlander, heel onbeschoft soms, heel direct. Japanners gooien zichzelf niet zo gauw open. Maar als ik het doe, vinden ze het leuk. Ze weten dat ik uit Nederland kom."

undefined

Blokhuijsen en De Jong pakken allroundtitel

Jan Blokhuijsen werd gisteren voor de eerste keer in zijn schaatsloopbaan Nederlands kampioen allround. De 26-jarige rijder van Team Stressless verdedigde op de afsluitende 10.000 meter zijn ruime voorsprong op Patrick Roest (11,44 seconden) en Douwe de Vries (14,26) met gemak. Blokhuijsen zette in de laatste rit tegen De Vries de tweede tijd neer (13.17,07), achter de zegevierende Arjan Stroetinga (13.11,35).

In het eindklassement pakte De Vries zilver, Roest brons. Blokhuijsen nam de titel over van Sven Kramer, die in de aanloop naar de WK afstanden half februari in Rusland de voorkeur gaf aan een trainingsstage in Spanje.

Bij de vrouwen won Antoinette de Jong, ook voor het eerst. De 20-jarige schaatsster liet zich gisteren op de afsluitende 5000 meter niet verrassen. In de laatste rit tegen nummer twee Annouk van der Weijden bleef De Jong prima overeind. Linda de Vries pakte brons in het eindklassement. Titelverdedigster Ireen Wüst gaf de voorkeur aan de NK sprint.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden