Een winkel zonder verpakkingen

reportage Antwerpen krijgt primeur voor België en Nederland. Shoppen met de weckfles in de Zero Waste Shop.

De etalage van Robuust - the Zero Waste Shop in Antwerpen is deels gevuld met lege shampooflessen, doordrukstrips, bakjes van de Chinees en andere plastic wegwerpartikelen. Ernaast hangen glazen melkflessen, weckflessen en houten afwasborstels. "Zo laat ik het contrast tussen de twee materialen zien. Hout en glas zijn robuuste materialen die je kunt hergebruiken", zegt Savina Istas (25), de drijvende kracht achter deze eerste verpakkingsloze winkel in België. Morgen opent zij haar deuren.

De houten kratjes voor de winkel moeten nog worden gevuld met groente en fruit, maar de rijen voorraadpotten op de schappen binnen zijn al grotendeels gevuld met onder andere gedroogde linzen, noten, gojibessen en allerlei soorten meel. Achterin de winkel staat een tap waar verse melk in komt en uit verschillende vaten kan onder andere wijn, olie, sap, honing, kokosmelk en shampoo worden getapt. In de koeling staan grote potten met olijven, jam, en humus.

Het is de bedoeling dat klanten zelf het verpakkingsmateriaal meenemen voor hun boodschappen, de hygiëne daarvan nemen ze voor eigen rekening. Onervaren shoppers kunnen weckpotten, lege flessen en juten tasjes in de winkel aanschaffen of huren. "Zet eerst je lege pot op de weegschaal", legt Istas uit. "Dan krijg je een etiket zodat de kassa straks weet hoe zwaar de verpakking is." De prijs van de couscous of appelsap hangt dus niet af van het gewicht van je pot. Istas: "Het is net als bij de kruidenier van vroeger, alleen hebben we nu een elektronische weegschaal en kassa."

De hippe inrichting van steigerhout geeft het pand, dat vlakbij de Grote Markt ligt, ook een eigentijdse uitstraling. Istas hoopt hiermee een jong, bewust publiek aan te trekken. De studente duurzaamheidsstudies kwam met het idee voor de afvalloze natuurwinkel uit frustratie over de hoeveelheid afval die zij dagelijks produceert. "De gemiddelde Vlaming gooit jaarlijks zo'n 513 kilo afval weg, een groot deel is verpakkingsmateriaal." Zelf probeert ze het beter te doen. "Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen zeep en tandpasta en doe mijn boodschappen zoveel mogelijk op de markt. Maar ook daar ontkom je niet aan plastic tasjes. Al met al produceer ik toch nog een vuilniszak per week. Een kleintje, maar toch."

Geïnspireerd door blogs van mensen die afvalloos proberen te leven, besloot ze een verpakkingsvrije winkel te openen. Daarna bleek de financiering en het vinden van leveranciers die bulkgoederen konden leveren, nog een hele toer. "Vooral omdat ik het liefst biologische en streekproducten wil aanbieden."

Even snel het avondeten inslaan is er niet bij in de Zero Waste Shop. Toch denkt Istas dat er genoeg klanten zijn die ook blijven komen als het eerste nieuwtje er af is. "Wij verkopen producten die je in de supermarkt niet vindt. Ook kun je hier je eigen koffie en meel malen. Op Facebook en van voorbijgangers krijg ik al heel enthousiaste reacties. Laatst nog van een weduwe die het zo fijn vind dat ze niet meer van die enorme verpakkingen hoeft aan te schaffen, maar precies kan afwegen wat ze nodig heeft."

Nieuwe trend

De Antwerpse Robuust-Zero Waste Shop is niet de eerste verpakkingsvrije winkel. In het Amerikaanse Texas zit ook al een winkel die alle verpakkingen in de ban heeft gedaan. Spanje telt inmiddels dertien vergelijkbare winkels, in Italië en Frankrijk zijn er ook enkele. Duitsland volgt binnenkort. De Vlaamse Savina Istas van Robuust is ook betrokken bij plannen voor een winkel in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden