Een windmolen op elk puntdak?

De Ridgeblade: een nauwelijks als windturbine herkenbare windmolen op een puntdak. Beeld Ridgeblade
De Ridgeblade: een nauwelijks als windturbine herkenbare windmolen op een puntdak.Beeld Ridgeblade

Soms denk je dat elk type windmolen zo langzamerhand wel uitgevonden moet zijn, en dan komt er toch weer iemand met een nieuw idee. De Ridgeblade is zo'n vernieuwing, en wellicht een die elk puntdak geschikt maakt voor een eigen windmolen.

Vincent Dekker

Ik heb een plat dak en daar kunnen mijn zonnepanelen perfect op het zuiden gericht op staan. Dus blijft er niets te wensen over. Nou ja, tot voor kort dan. Wantnu kijk ik zowaar af en toe met een jaloerse blik richting schuine daken. Op de nok daarvan zou namelijk heel goed een Ridgeblade windmolen passen, desgewenst in combinatie met zonnepanelen.

Slim
De Ridgeblade maakt slim gebruik van de helling van het dak. Wind die tegen het dak waait, wordt omhoog geduwd en over de nok van het dak heen 'geperst'. Op die nok is de luchtstroming daardoor altijd sterker dan de wind in feite waait.
Op de nok van een gemiddeld woonhuis passen 4 of 5 units. Die leveren, afhankelijk van oriëntatie van het dak en bijvoorbeeld windremmende bomen ernaast, zo rond de 2000 kWh per jaar op. De kosten zijn ongeveer 8500 euro inclusief omvormer en btw, maar exclusief montage.

Pittige prijs
Dat is een flinke prijs. Koop je zonnepanelen met een vergelijkbare opbrengst, dan kosten die de helft. "Dat klopt", zegt Bart van den Bosch van Libra Energy in Castricum, dat de Ridgeblade in Tsjechië laat maken en de turbines levert. "Maar we zijn dus net in het beginstadium van de productie. De bladen van de turbine zijn van heel hoogwaardig aluminium en heel nauwkeurige vormgegeven. Ze zijn ontworpen door een man die jaren bij Rolls Royce werkte aan vliegtuigmotoren. Ik verwacht dat naarmate de productie grootschaliger wordt, de prijs zal dalen. Net als bij zonnepanelen is gebeurd."

Aanvulling op zon
Ondertussen is er al flink wat belangstelling voor de Ridgeblade, aldus Van den Bosch: "Hij levert energie op andere momenten dan de zonnepanelen, dus vullen die twee elkaar aan. Dat helpt weer om de pieken in het stroomnet te voorkomen, waardoor weer minder investeringen in het net nodig zullen zijn. En denk ook aan de discussie over windmolens op zee en op land. Op daken kunnen we in Nederland al heel wat windenergie opwekken."

Fluistermolen?
Angst voor lawaaioverlast hoeven buren niet te hebben, aldus de man van Libra Energy. Een turbine produceert maximaal net zo veel geluid als twee mensen die een normaal gesprek voeren (65 dB). Omdat de turbine op een dak staat, is zij op de grond amper nog hoorbaar.

Mocht ik ooit verhuizen naar een huis met een puntdak, dan zou ik best zo'n nokmolen willen hebben. Al moet er dan nog wel fors aan de prijs worden geknutseld....

Bij wind van links ontstaat op de plek van de cirkel een extra krachtige luchtstroming. Beeld Ridgeblade
Bij wind van links ontstaat op de plek van de cirkel een extra krachtige luchtstroming.Beeld Ridgeblade

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden