Een winderige offday

Het begon 's ochtends. De plaatselijke weerman op de televisie waarschuwde voor stevige wind en zei daarbij dat tennispartijen bij de NASDAQ-100 wedstrijden (ze noemen dit toernooi ook wel de vijfde grandslam, vroeger ging het door het leven als Key Biscayne) wel zouden lijden onder die wind.

Dus zat ik op de hardhouten tribune van veld nummer 1 en moest me eerst heen werken door een afschuwelijk slechte vrouwenpartij tussen een verwend, vervelend Joegoslavisch kindvrouwtje dat Jelena Jancovic heet en de Luxemburgse Claudine Schaul.

Laatstgenoemde had horen te winnen, verdienen te winnen en was leuker, aardiger en sympathieker dan het werkelijk wurgend verpeste kreng tegenover haar, maar sport krijgt niet altijd de uitkomst die het hoort te krijgen.

Na regenonderbrekingen en nog meer wind kwamen de mannen de baan op. Goh, wat had ik me verheugd op deze wedstrijd: Raemon Sluiter tegen de veteraan uit Zuid- Afrika, Wayne Ferreira, een voormalige topspeler.

Geef toe, een mooi affiche, en daarbij kwam dat iedere wedstrijd van Sluiter het aanzien meer dan waard is. Waar de Rotterdammer speelt geeft hij zich en werkt hij voor zijn geld.

Natuurlijk kennen we hem als zo'n beetje het zinnebeeld van het huidige Davis-Cuptennis in Nederland. Pak een zaal vol met gekke Oranjeklanten, laat ze lawaai maken, zet Sluiter in het veld en de wereld verandert.

Hij zwoegt, rent, glijdt, zweet, werkt, klopt en veegt, geeft nooit op en zorgt voor sfeer. Hij lijkt te drijven op de sfeer in de zaal, hoe spannender de wedstrijd, hoe mooier zijn acties, hoe luidruchtiger het in de zaal wordt, des te gewaagder hij gaat spelen en...hij speelt dan behoorlijk boven zijn niveau en wil nog wel eens spelers die hoger dan hij in de ranking staan inpakken op basis van zijn inzet.

Ook in het toernooi van Rotterdam, spelend voor zijn eigen (Feyenoord-)publiek, wil Sluiter nog wel eens boven zijn niveau spelen, zoals hij een aantal weken geleden nog deed tegen de Spanjool Ferrero.

Dus ging ik ervoor zitten; tegen de veteraan Ferreira zou onze landgenoot nu eens fraai kunnen bewijzen dat hij te laag op de ranglijst staat en dat hij veel beter kan spelen dan hij in de wereld laat zien, op het moment dat de oranje deken of de Rotterdamse stalgeur verdwenen zijn.

Uhhhh, nee dus. Zelden heb ik zo verbaasd naar een sportwedstrijd zitten kijken. Natuurlijk woei het hard, maar de Zuid-Afrikaan stond toch ook in de wind, en dus?

Dus deed Sluiter er helemaal niets aan. De partij was na 51 minuten voorbij, Sluiter werd noch boos, noch (uiterlijk) verdrietig, noch opgewonden. Hij sloeg zo soms eens een winnende bal, maar dat was veel en veel te weinig om Ferreira zelfs maar te verontrusten.

De veteraan speelde zijn zekere spel door de wind heen, terwijl Sluiter gelaten en bijna hol en geheel onbewogen de ene naar de andere afzwaaier liet noteren.

Ik verwachtte een zekere boosheid, misschien wel een uitbarsting of een gebroken racket, maar ook dat gebeurde niet. Sluiter liet zich wegspelen (6-3, 6-1), gaf zijn tegenstander een hand, pakte zijn tas, liep met een ijzig strak gezicht van het veld af, zwaaide nog even naar wat klappende Hollanders en was verdwenen.

Zeventien seconden na het einde van de wedstrijd was hij al weg, opgelost in de wind van Zuid Florida. De weerman had zijn gelijk ook wel op een andere manier mogen halen.

Zelden van mijn leven zo'n tegenvallende tennismiddag meegemaakt. Sluiter speelde niet met zijn omstandigheden, vocht niet, paste zich niet aan...nee, hij deed helemaal niets. Na de wedstrijd hoorde ik van zijn coach dat hij 's ochtends gezegd had dat hij op deze velden nooit goed speelde. En toen had hij nog niet van de wind gehoord...

Vreemd dat de leuke Rotterdammer die hij anders is, zo geheel blank en zonder enige strijd kon wegzakken. Boeiend ook om de twee kanten van de sportman Sluiter mee te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden