Toeristen bekijken leeuwen in het Nairobi National Park.  Beeld AFP
Toeristen bekijken leeuwen in het Nairobi National Park.Beeld AFP

De MegastadNairobi

Een wildpark met een skyline op de achtergrond

Als ik even de waan van de dag wil ontvluchten, hoef ik maar het woonerf af te rijden, de straat over te steken, en dan zit ik al in Nairobi National Park. Het enige wildpark ter wereld met een skyline van een hoofdstad op de achtergrond. Als het ‘s nachts stil is kan ik thuis leeuwen horen brullen en hyena’s horen lachen. Soms ontsnappen dieren uit het park en brengen ze een bezoek aan onze tuin.

Toch is het leuker om de dieren in hun eigen omgeving te zien in het, voor Afrikaanse begrippen, kleine wildpark van zo’n 120 vierkante kilometer. De witte neushoorns op de open savannes, de bosbokken in het struikgewas en krokodillen aan de rand van de meertjes. Meestal nodig ik een paar vrienden uit, pak ik de koelbox in, en dan kan het uitstapje naar het park beginnen.

Het nationaal park Nairobi is het enige wildpark in Kenia waar ook mensen met een kleine portemonnee naartoe kunnen. Kenya wildlife service (KWS), het semi-overheidsorgaan dat al het wild in Kenia beheert, haalt met grote bussen mensen op in het centrum van Nairobi. Volwassenen betalen vijf euro per persoon, kinderen iets minder, om een middag of ochtend rond te rijden in het park met een parkwachter die uitleg geeft.

Beesten kijken is leuk, maar mensen kijken niet minder. Als zo’n bus stopt bij een bijzonder dier, zoals het snelle jachtluipaard, komt er een oorverdovend en enthousiast geluid uit de open ramen. Ook personenauto’s in alle formaten mogen het park in. De niet-geasfalteerde wegen zijn afhankelijk van de seizoenen goed, redelijk of slecht begaanbaar. Het is vermakelijk om te zien hoe bijvoorbeeld een volgepakte Fiat Panda of een Nissan Sixt door diepe kuilen in de paden moet rijden of bijna omvalt op een weg die zwaar naar één kant helt. Met enige regelmaat verbreekt erbarmelijk gekerm van een uitlaat of een bumper de stilte in het park.

De bezoekers worden wel gewaarschuwd vooral niet uit de auto te stappen. Maar wat is nou leuker dan iets doen wat niet mag? Op een middagje park zie ik een paar keer mensen buiten de auto; en dan niet op de picknickplaatsen waar het is toegestaan. Het is in het verleden voorgekomen dat toeristen zijn opgepeuzeld door leeuwen omdat ze van dichtbij een foto wilden nemen van de slapende dieren.

Voor de meeste bezoekers is het inmiddels wel duidelijk dat ze die grote katten maar beter vanuit de auto kunnen fotograferen.

Het respect voor andere dieren ontbreekt nog weleens. Ik heb een keer Fransen aangesproken, die waren uitgestapt om foto’s te nemen van een buffel. “Ce sont seulement des vaches” (het zijn maar koeien), wierpen ze tegen. Maar wat zij als een beetje groot uitgevallen koeien bestempelen, zijn dieren waar parkwachters de grootste huiver voor hebben. Als ze te voet onderweg zijn, zijn het buffels die voor de meeste problemen, verwondingen en zelfs doden zorgen.

Ik blijf maar gewoon in de auto zitten. Ramen open en zien wat het park te bieden heeft op zo’n dag. En kort voor sluitingstijd een mooi plekje opzoeken, om met een koud biertje in de hand de zon te zien ondergaan over Nairobi.

Uitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden